Followers

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan


Saturday, December 27, 2014

RAYUAN KASIH KANAK-KANAK MANGSA BANJIR


Kami bukan dari mana2 badan kebajikan tetapi kami sgt ingin menghulurkan bantuan terutamanya buat kanak2 yg sgt terjejas dgn bencana banjir ini. Kami juga ingin berkongsi platform untuk menyumbang kepada kanak2 ini melalui pemberian pampers dan susu. Kami telah menghubungi beberapa supplier pampers dan susu untuk membeli stok dgn harga discount buat mangsa banjir. Pampers dan susu akan dihantar kepada pihak IKRAM untuk dibekalkan kpd mangsa banjir. Moga ini jadi saham akhirat kita..tiada nilai yang terlalu kecil dan tiada usaha yang terlalu remeh..

Sunday, December 21, 2014

10 TIPS APABILA ANDA INGIN KE BANDUNG

Assalamualaikum...
hi bloggers...
maaf lama tak bersiaran... baru-baru ni saya, suami, ibu dan bapa mertua berkesempatan ke Bandung...memang agak seronok bagi kami yang tak pernah pergi ke Bandung...dapat bercuti memang seronok...kami ambil khidmat Erwin Travel Agency...jadi kos pergi termasuk tiket, hotel, agen, makan...lebih kurang RM5000 untuk 4 orang...ok tips apabila anda ingin ke Bandung...






Thursday, December 4, 2014

TIPS MENYIMPAN DUIT TABUNG SYILING DI BANK

Assalamualaikum...
hi bloggers...
semalam saya nak masukkan duit tabung syiling saya ke bank Islam...rupanya Bank Islam hanya menerima duit syiling sebelum pukul 11 pagi saja...dan pekerja di kaunter bank bagitau, sila asingkan ikut kategori sebelum bawa duit tabung ke bank...asingkan macam ni bagi memudahkan kita dan juga pihak bank

Wednesday, December 3, 2014

SUPPLEMEN UNTUK MENCEGAH DAN MENGHILANGKAN SUN BURN




Assalamualaikum...
hi bloggers...
Tentu ada pergi bercuti di tepi pantai...naik jetsky atau naik bot laju...bermandi manda di laut...dan dah tentu ada yang mengalami masalah kulit terbakar atau sunburn...walaupun dah pakai krim pelindung matahari...malu pulak nak g kerje dengan muka dan tangan berbalak2...

Berikut adalah cadangan supplement yang anda boleh ambil untuk mencegah sunburn. Bagi yang sudah sunburn pun, boleh amalkan supplement ni untuk menghilangkan sunburn anda.

FB MARKETING

Assalamualaikum...
Hi Bloggers...
Semoga anda berbahagia dan dipermudahkan segala urusan anda harini...

Tentu ramai di kalangan bloggers yang seorang usahawan @ usahawati...samada yang berniaga mempunyai kedai (offline) atau yang berniaga di alam maya (online)...saya salah seorang usahawati online...dan memang ada masa2nya saya jadi buntu...saya tahu online boleh menjana duit...tapi saya masih teraba2...jadi bila suami tanya nak pergi tak kelas FB Advance Marketing di Singapore, eh mestilah nak...macam orang ngantuk disorong bantal...



Tuesday, December 2, 2014

KELAYAKAN PINJAMAN RUMAH BUAT PENJAWAT AWAM

Assalamualaikum...
hi bloggers...
bagi penjawat awam macam saya, yang sedang mencari rumah untuk dibeli...jadual ini mungkin boleh dijadikan rujukan berapa kelayakan pinjaman rumah buat penjawat awam...pinjaman kerajaan @ govement loan...
Sila lihat kepada pay slip anda, lihat pada gaji kasar dan bandingkan dengan jadual ini...itulah kelayakan pinjaman perumahan anda

TIPS CEKODOK RANGUP DI LUAR LEMBUT DI DALAM

Assalamualaikum...
hi bloggers...
pagi ni saya buat sarapan cekodok ikan bilis + bawang + hirisan cheese...pasti ibu2 pernah buat cekodok...masa panas sedap je rangup...tapi bila sejuk dah lembek ketuek...


Harini saya nak kongsikan tips cekodok rangup di luar, lembut di dalam...tips ni boleh guna untuk cekodok ikan bilis, cekodok manis, cekodok kentang, cekodok sayur...

Tips ni saya dapat daripada mak mertua...oleh sebab itu berbaik2la dgn mak mertua ye...dgn senang hati beliau akan berkongsi ilmu...

Masa bancuh tepung gandum campurkan dgn air panas...mak mertua sy menggunakan sepenuhnya air panas...saya ubahsuai sikit letak air sejuk sikit...senang sikit nk bentuk cekodok yg bulat comey lotte...

Selamat mencuba...

Thursday, November 27, 2014

SIKIT-SIKIT LAMA-LAMA JADI BUKIT

Assalamualaikum...
hi bloggers...
malam ni terasa nak kira duit tabung dalam tabung ESP...not bad...hasilnya RM260++...bolehlah simpan dalam bank besok

Wednesday, November 26, 2014

ANDA ANAK NO 2?

Assalamualaikum...
hi bloggers...
ada orang kata anak no 2 ni lain sikit daripada anak-anak yang lain...terjumpa gambar ni, fakta ke auta ciri-ciri anak no 2? Yang baik kita kekalkan...yang buruk kita cuba ubah...


REUSE RECYCLE TONG ESP DAN CINCH

Assalamualaikum...
hi bloggers...
Ada yang lepas minum ESP, tongnya dibuang...jangan dibuang tong ESP atau CINCH itu...kita boleh reuse recycle tong ESP dan cinch...tongnya sangat tahan tau...

1) Tabung duit syiling

Tabung cinch tu ada duit syiling singapura...suami sy penyumbang terbesar tabung ni sebab dia kerja di singapura...tabung ESP duit syiling Malaysia...nampak kalah sikit daripada tong cinch...ni hasil kutipan dalam poket suami ketika saya nak basuh seluarnya

2) Tabung sedekah subuh
boleh baca semula post sebelum ni tentang sedekah subuh

3) tempat stationary
Sebagai seorang cikgu, saya memang ada banyak pen...dan stationary yg lain...yelah asal ada karnival buka sekolah sayalah antara yang akan pergi...bila kumpul2 banyak pen pensel marker...reuse recycle je tong ESP

4) tempat kopi, milo,  gula
Ada kawan yang guna untuk letak serbuk kopi, milo dan gula...jimat tak perlu beli bekas kedap udara

5) tempat isi minyak yg dah guna
ada juga yang meletakkan minyak goreng ikan atau ayam...tapi pastikan minyak tu disejukkan terlebih dahulu

Jom kita Reuse Recycle Tong ESP dan Cinch

SUSUN ATUR SOHO SAYA

Assalamualaikum...
hi bloggers...
semalam dan hari ni ketua pengawas beri saya cuti dari mengawas SPM...yelah calon tak ramai yang ambil kertas semalam (biologi) dan hari ni (kesusasteraan cina)...so tak perlu pengawas yang ramai...

Jadi aktiviti saya semalam...mengemas SOHO saya...dah boring dgn susun atur sebelum ni...my soho sebelum
plus nak buang kertas2 yang telah terkumpul setahun...

Hasilnya...



Dalam laci pink tu ada slip pos laju n plastik pos...dalam kotak biru tu 1 stuff sy dan 1 stuff suami...terasa nak beli lg kotak biru tu...boleh letak bil2 dan resit2...nampak kemas skit...kotak biru tu murah je RM5 dpt 2 kotak...beli masa karnival buku melayu aritu... tinggal atas meja masih nampak serabut...

Tuesday, November 25, 2014

7 ELEMEN OMEGA GUARD

Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement.

Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh.

Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik.

Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.

Monday, November 24, 2014

KELAS FROM ZERO TO HERO

Assalamualaikum...
hi bloggers...
pada hari semalam, saya telah dijemput sebagai speaker ke kelas from zero to hero...jemputan oleh leader empayar hebat kak umee suziana terasa berat untuk ditolak...bertempat di faizland seri kembangan...sesi berkongsi ilmu...sesi menyedut ilmu...sesi menyedut aura...berjumpa dengan sahabat hebat...sesi perkongsian dengan 2 master dalam susur galur kami...Master Dila Roslan dan Master Ummu Ainan...kelas dimulakan dgn solat dhuha...perkongsian...berakhir dengan jamuan pot luck...

PENGAMBILAN GURU MRSM

PENGAMBILAN PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN GRED DG41 (GURU MARA)

Kepada sesiapa yang berminat...

Permohonan adalah dipelawa kepada warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan kosong terkini Majlis Amanah Rakyat (MARA) sebagai:

- Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41

Saturday, November 22, 2014

Friday, November 21, 2014

KENALI JENIS KULIT ANDA



Assalamualaikum...
hai bloggers...harini saya akan berkongsikan jenis-jenis kulit wajah dan cara merawatnya. Tiap manusia dilahirkan dengan jenis kulit yang berbeza-beza, dengan mengetahui jenis kulit wajah yang dimiliki, anda dapat menentukan produk dan rawatan  yang sesuai dengan wajah. Sekiranya kita tidak mengetahui jenis kulit kita kemungkinan besar menyebabkan kita silap memilih produk kecantikan...

BUKU MAKANAN SIHAT

Assalamualaikum...
Hi bloggers...

Kelmarin ada penjual buku datang jual buku kat kawan saya...saya ternampak terus panggil penjual buku tu...di luar kebiasaan betul...kalau selalu sayalah orangnya yang akan lari jauh2 taknak masuk bilik guru kalau ada penjual buku...kali ni bukan setakat tak lari...siap panggil lagi penjual buku tu datang ke meja...



Monday, November 17, 2014

TEKANAN DARAH TINGGI

Assalamualaikum...
hi bloggers...

Saya selalu mendengar keluhan rakan-rakan guru di sekolah...ada yang mengadu dia migrain...ada yang bercerita dia tekanan darah tinggi...ada pulak yang tekanan darah rendah sampai nak pitam di kelas...ada yang selalu pening kepala...dan saya kalau saya marah teramat-amat di kelas, badan saya akan menggigil, denyutan jantung berdegup dengan sangat pantas dan secara automatik badan akan berpeluh...saya rasa kalau berterusan ada saya ni sakit jantung atau strok...nauzubillah...mintak2 dijauhkan...

THROWBACK HI TEA JUTAWAN 2013

Assalamualaikum...
Hi bloggers...
membelek-belek gambar dalam hp dan laptop terjumpa gambar2 ni...
di sinilah segalanya bermula...
saya pertama kali berjumpa dengan Ummu Ainan (sekarang dah Master...merangkap nenek Shaklee saya), first time juga jumpa Dila Roslan (sekarang pun dah Master...merangkap moyang Shaklee saya)...berjumpa dengan sideline...kak Umee Suziana, Kak Aidil...dan Jannah...

CADANGAN SET OMEGA GUARD (SAMBUNGAN)

Assalamualaikum...hi bloggers...
Lanjutan daripada post saya semalam tentang cadangan set Omega Guard...seperti yang saya janjikan, harini saya akan kongsikan lagi cadangan set Omega Guard

Sunday, November 16, 2014

CADANGAN SET OMEGA GUARD

Assalamualaikum...hi bloggers

Memandangkan bulan ini adalah bulan promosi Omega Guard, jadi malam ni saya nak kongsikan cadangan set Omega Guard...Mungkin ada yang sesuai untuk anda

Friday, November 14, 2014

AMARAN HUJAN LEBAT PERINGKAT JINGGA

Assalamualaikum...hi bloggers...saya nak share gambar yang dikongsi oleh kawan di pahang...mungkin berguna kepada sesiapa yang berkenaan...harap2 tidak berlaku banjir besar seperti sebelum ni

Thursday, November 13, 2014

SEDEKAH SUBUH???

As salam semua....jom sama sama kita jadikan amalan!
Saya dapat kisah ni daripada group wa...dan saya rasa sangat bermanfaat, moga turut memberi manfaat kepada anda juga...
Dan saya mengajak suami saya untuk menyumbang ke tabung subuh kami...jika xde tabung, boleh juga gunakan sampul duit raya atau sampul surat...

Monday, November 10, 2014

RESEPI POPIA CHEESE MELELEH

Assalamualaikum...
Hi bloggers...
Petang ni saya nk kongsikan resepi popia cheese meleleh...
Actually, time saya taip post ni saya tengah menikmati popia cheese meleleh ni...
Yum yummm...kruk kruk...

Bahan-bahan kita perlukan...

MUDAHNYA BERNIAGA SIRI 2 DAO

Assalamualaikum...
Hi bloggers...
Harini nak share tentang...
Minggu lepas saya berkesempatan menyertai seminar Mudahnya Berniaga Siri 2 Edisi Jb...saya tak pernah join kelas DAO...jadi minggu lepas, kebetulan tgh free so try je lah pergi...

BERHATI-HATI PENGGUNA LEBUHRAYA UTARA SELATAN

PESANAN KHIDMAT MASYARAKAT

Saya tidak pasti akan kebenarannya, tapi jika benar...kita perlu lebih berhat-hati...jika tidak betul, berhati-hati...malang tidak berbau...

BERHATI-HATI...


Sunday, November 9, 2014

KENAPA BELUM...??

Assalamualaikum...
Hi bloggers...

Saya tahu di luar sana masih ramai pasangan yang senasib dengan saya dan suami...saya dan suami dah berkahwin selama 4 tahun...dan sedang berusaha untuk hamil...

TESTIMONI VIVIX

Assalamualaikum...hi bloggers...
Nak sharekan testimoni makcik saya setelah mengambil vivix


Saturday, November 8, 2014

TESTIMONI MENGECILKAN PORI-PORI

Assalamualaikum...
Hi bloggers...harini saya nak kongsikan tentang testimoni mengecilkan pori-pori...almaklumlah, bila pori2 besar, senang habuk yang akan melekat sekaligus membuatkan pori2 tersumbat dan akhirnya jerawat...

TESTIMONI BASIC H

Assalamualaikum...hi bloggers...
Nak sharekan testimoni sendiri...panas dari oven...

HI TEA JAMUAN AKHIR TAHUN SMKBBU 2014

Assalamualaikum...
Hi bloggers...
Sebelum ni saya tak suka colour pastel...tapi semalam tema hi tea sekolah colour pastel and casual...memang terpaksa cari baju baru...tutu skirt in da house...shawl baru untuk g majlis semalam...

TEMPAT SARAPAN POPULAR DI JB

Assalamualaikum...
Hi bloggers...
Harini saya nak sharekan tempat sarapan popular di JB...khas untuk org JB atau org luar JB yang datang berkunjung ke JB...orang Singapore pun rajin datang makan sini

Friday, November 7, 2014

JALAN-JALAN DITUTUP SEMPENA PERSANDINGAN MEMPELAI DIRAJA JOHOR

Assalamualaikum...
Hi bloggers...

๐Ÿ“ข๐Ÿ“ข๐Ÿ“ขBuat Warga Johor❗❗❗

Sepuluh jalan utama di bandar raya ini akan ditutup kepada lalu lintas bersempena Majlis Istiadat Persandingan Mempelai Diraja Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan Cik Khaleeda Bustaman di Istana Besar Sabtu ini.

Ketua Polis Johor Baharu Selatan ACP Sulaiman Salleh berkata ini bagi memastikan majlis bersejarah itu akan berjalan lancar.

Jalan yang akan ditutup bermula pukul 5 petang sehingga tengah malam itu ialah persimpangan Jalan Tun Razak-Pantai Lido, susur Jalan Tun Razak-Pantai Lido, Lebuh Raya Pantai-Pantai Lido, lampu isyarat Country Garden, lampu Isyarat Hotel M-Suites, Jalan Thompson-Jalan Skudai Pantai Lido;
Jalan Abu Bakar-Jalan Skudai Pantai Lido, Jalan Gertak Merah-Jalan Skudai Pantai Lido, persimpangan Tun Sri Lanang (Bangunan Lot1)- Lampu Isyarat Gertak Merah dan Jalan Molek-Lampu Isyarat Jalan Gertak Merah.

Sementara itu, orang ramai boleh menggunakan jalan alternatif ke pusat bandar raya iaitu Jalan Kolam Ayer, Jalan Tun Abdul Razak, Jalan Lingkaran Dalam/Susur Jalan Mahmoodiah, Jalan Wong Ah Fook, Jalan Gertak Merah-Pusingan U ke Jalan Lingkaran Dalam dan Jalan Datin Halimah.

BACALAH...

Terdapat seorang lelaki tua yang tinggal di sebuah ladang dengan cucunya. Setiap pagi, Si Datuk akan membaca Al-Quran di ruang dapur. Si cucu yang melihat, juga meniru perbuatan Datuknya itu.

Satu hari si Cucu bertanya kepada datuknya, “Atuk, saya baca Quran ini tapi tak fahamlah maksudnya. Kalau faham pun saya akan lupa bila tutup Al-Quran. Jadi apa gunanya kita baca Al-Quran ini?”

Si Datuk lalu berpaling sebentar dan mendapatkan sebuah bakul yang kotor kerana diisi arang sebelumnya.

“Nah, kau pergi sungai, bawak air dalam bakul ni” . Si cucu pun bergegas ke sungai yang berhampiran dengan rumah mereka di ladang. Apabila pulang, tiada lagi air yang tinggal.

SIKAP VS PENYAKIT

Mari kongsi ilmu.
Dalam Buku “The Healing dan Discovering the Power of the Water” (By: Dr. Masaru Emoto) disimpulkan bahawa :

1. MARAH selama 5 minit akan menyebabkan sistem imun tubuh kita menjadi lemah  selama 6 jam.

2. DENDAM dan MENYIMPAN KEPAHITAN akan menyebabkan imun tubuh kita mati.. Dari situlah bermula segala penyakit, seperti Stress, Kolesterol, Hipertensi, Serangan Jantung, Rhematik, Arthtritis, Stroke (perdarahan/penyumbatan pembuluh darah)…..

Thursday, November 6, 2014

BANJIR LUMPUR DI CAMERON HIGHLANDS

Assalamualaikum...
Hi bloggers...
Pagi ni mendapat perkhabaran dari seorang sahabat yang bekerja sebagai doktor di Kuantan, diarahkan untuk bersedia di bilik gerakan kerana kawasan rendah seperti di Ringlet dan Bertam di Cameron Highlands dah banjir...ditambah memburukkan keadaan kejadian tanah runtuh

JANGAN STRESS YA

Disebuah stesen keretapi...seorang makcik telh pergi ke kaunter tiket utk bertanya kpd staff....
MAKCIK    : anak..keretapi smpai kul brapa?-
STAFF       : makcik....kalo ke kl smpai kul 1...ke gemas kul 3...ke ipoh kul 4....makcik nk pergi mana?
MAKCIK   : makcik nk melintas je...

TAMAT๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ Cerita 1

Suami : Kenapa Sayang menangis?
Isteri : Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..
Suami : Buku apa?
Isteri : Buku bank abanglah..

Cerita 2

Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta derma. Derma untuk rumah orang-orang tua. seorang budak pun membuka pintu.
budak : derma ape bang?
lelaki : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk didermakan?
budak : nanti jap.saya ambilkan atuk saya.
lelaki : ?????

Cerita 3

3 org asli menaiki motor dan ditahan polis trafik. Namun pemandu motor tersebut tidak berhenti. Setelah ditahan mereka berkata Katanya,
‘Tak Muat Dah Tok, Kami dah bertiga!!!

Hilangkan stress anda๐Ÿ˜ƒ
 Senyumlah... utk sedekah ๐Ÿ˜‰

KISAH-KISAH LAWAK...JANGAN STRES YA

Ramasamy terbaring atas katil wad ICU.. Dia mahukan nurse yang merawatinya berada bersamanya untuk jadi saksi kepada wasiatnya..
Isterinya..anak perempuan dan dua anak lelakinya juga berada di tepi katilnya..
"Jadi", Ramasamy berkata kepada mereka:
"Lingam, aku mau kau ambik rumah-rumah sekitar Jalan Duta ..."

TUTORIAL MEMAKAI SHAWL

Assalamualaikum...hai bloggers...

sejak raya hari tu saya dah mula pakai shawl...sengajalah nak tukar penampilan...saya mulalah mencari tutorial memakai shawl...macam-macam gaya, macam-macam rupa...ada yang mudah, ada yang complicated...mungkin ada yang nak cuba...nah saya kongsikan beberapa tutorial memakai shawl...

Wednesday, November 5, 2014

KEM-KEM CUTI SEKOLAH NOV/DIS 2014

Assalamualaikum...hi bloggers...
 Tak lama lagi cuti sekolah...apa perancangan ibuayah untuk anak2? Nak pergi bercuti? Belom tahu lagi? Apa kata hantar anak2 ke kem motivasi...sekurang2nya xlah masa cuti mereka terbuang begitu sahaja...di sini saya lampirkan beberapa kem cuti sekolah akan datang untuk rujukan ibuayah...

UNTUNGNYA BERHENTI MEROKOK

Assalamualaikum...hi bloggers...


Adakah lelaki anda merokok? Mungkin dia adalah suami...mungkin dia adalah ayah...mungkin dia adalah atuk...mungkin dia adalah adik lelaki atau mungkin dia adalah abang...atau mungkin dia adalah anak lelaki...

Tuesday, November 4, 2014

KELAS MARKETING PLAN

Assalamualaikum...
Hi bloggers...
Minggu lepas aktiviti saya penuh...
Hari Khamis saya menyertai kelas marketing plan di branch...hari Jumaat Kelas business DAO...Hari Sabtu kelas JDT Shoot For the star...

MINYAK IKAN BANTU KANAK-KANAK CEPAT MEMBACA


SHAKLEE DALAM AKHBAR


BERHATI-HATI WANITA DI LUAR SANA

Assalamualaikum...hi bloggers...
Maaf lama tak menulis...minggu lepas penuh dgn kelas...minggu ni menjaga SPM...tak berkesempatan nak menulis di blog tersayang...

Topik hari ni...
Dapat ni daripada wa di group...berhati-hati...tak semua org di sekeliling kita baik...
Cara baru merogol org pompuan
(Kpd kaum bapak..war2 kan lh kpd anak2 pompuan dan isteri anda sekelian)
Cara baru rogol perempuan..betapa bodohnya!!!...kejam!!!...
Message: Hal ini berlaku di suatu tmpt di KL..
Hari ini slps waktu pejabat..saya dpt tau dr kakak ipar saya berkenaan satu cara lain merogol perempuan.
Ianya berlaku pada kalangan kwn2 dia juga.
Pompuan ni kuor opis dia kira2 lps waktu pejabat...agak2 dkt mlm lh tu dan terjumpa seorg kanak2 menangis di tepi jln.
Kesian dgn kanak2 itu....dia hampiri dan tny bdk nie...Budak nie bgtau dia...yg dia dah sesat dan minta di hantar blk ke rmhnya.
Budak kecik itu kemudian menunjukkan sekpg kertas yg tertulis alamt rmhnya.
Kwn kita pompuan nie..kira berhati mulia...tanpa mengesyaki apa2..terus membawa budak ni ke alamt tersebut...
Setibanya di rmh yg budak itu bgtau...kwn kita ni menekan loceng pintu...
Sejurus kemudian dia pengsan lantaran loceng berkenaan di sambungkan dgn wayar yg berarus letrik yg tinggi.
Hari berikutnya...setelah dia tersedar...dia berada di sebuah rmh kosong di kwsan berbukit...dlm keadaan terlanjang..
Kondom ada di mana2 dgn air mani berhamburan. Tak krg 20 kondom semuanya.
Dia langsung tak mengenali penyerangnya.
Begitulh jenayah akhir2 ini mensasarkan mangsanya.
Jika terserempak dgn keadaan sedemikian...jgn sesekali turuti kemahuan kanak2 tersebut..sebaliknya hantar jer ke balai polis yg berdekatan.
Hantarlah kpd rakan2 wanita anda.
Selamatkanlh mereka... Jgn biarkan naluri keprihatinan mereka di eksploitasi.
Bukan kpd rakan...juga kpd family kita...ingtlah kita masih punyai adik pompuan atau kakak...perliharalah mereka.... Ya Allah Lindungilah Kaum Hawa.
RENUNG2KAN LAH.....wallahualam

Friday, October 31, 2014

PERSAMAAN DAN PERBEZAAN ESP DAN MEALSHAKES

Assalamualaikum...hi bloggers...

Memandangkan harini adalah hari terakhir promo ESP dan mealshakes...
jadi harini saya nak kongsikan persamaan dan perbezaan ESP dan Mealshakes...

PERSAMAAN

Ada yang tanya ada ke persamaan kedua-duanya? Ya ada...Kedua-duanya produk top Shaklee...Kedua-duanya mempunyai 9 asid amino yang tak boleh dihasilkan oleh tubuh badan manusia.



PERBEZAAN

Sumber

ESP daripaya soya. Sesetengah protein soya diproses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. ESP dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavones genistein dan daidzein yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya

Mealshakes dari susu lembu, buah2an, sayur2an, soya, sejenis susu lactalbumin yg mengandungi organisma protein yg sgt berkualiti dan mudah diserap oleh badan walaupun masih bayi...

Nutrien 

 ESP - 9 Asid amino yg tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia, 5 sumber vitamin, 4sumber mineral Nak lagi spesifik ESP fokus utama Protein Lengkap.. Khas untuk sel2 kita.. Biasa dewasa sangat perlukan untuk ganti sel2 baru dan tingkatkan stamina, regulate hormon. 

Mealshakes - 19 jenis vitamin, 9asid amino, mineral dan zatMeal Shakes nutrien lengkap semua boleh ambil, tapi spesifiknya khas untuk kanak2 dan warga tua yang tak mampu nak makan banyak dah. Kanak2 perlukan nutrien lengkap untuk pembesaran dan pertumbuhan.. Tambah sahaja meal shakes dalam diet harian mereka.. Sudah membantu

Thursday, October 30, 2014

MAKANAN YANG MEMBANTU POTENSI UNTUK HAMIL BAGI ISTERI

Assalamualaikum...
Hi Bloggers...
Sebelum ni saya ada share tentang pemakanan-untuk-kesuburan.secara umum. Kali ni saya nak kongsikan pula makanan yang membantu potensi untuk hamil bagi isteri. Kebarangkalian disebabkan kita kurang mengambil makanan yang saya nyatakan ini menyebabkan kita lambat dikurniakan zuriat...

Kekurangan zat dan vitamin tertentu dalam tubuh menyebabkan terdapatnya gangguan pada kitaran haid dan menyukarkan proses pengiraan hari subur...

1) ASID FOLIK

Wednesday, October 29, 2014

PETUA DI DAPUR

Assalamualaikum...
Hi bloggers...

Mlm ni dapat beberapa petua...
Petua bg simpan sayur2 supaya sentiasa segar...

1. Simpan cili api dan sayur2 dalam kertas surat khabar sebelum masukkan dalam peti sejuk

2. Simpan daun kesum, daun sun dalam surat khabar dan diletak di bahagian sejuk beku, mampu bertahan sehingga setahun

3. Simpan kerepek, keropok dan biskut dalam peti ais...makin rangup...

4. Simpan sayur dalam foil bg menjamin kesegarannya

5. Begitu juga dgn durian, ambil seulas2 durian dgn menggunakan sudu, masukkan di freezer...boleh tahan sehingga setahun

6. Rambutan pun kita boleh kupas kulitnya dan diletakk dlm peti ais. Sgt sedap dimakan ketika sejuk

Tuesday, October 28, 2014

TESTIMONI HAND DISH WASH

Assalamualaikum...hi bloggers...
Harini sy nak share pasal testimoni hand dish wash...oh ye mungkin ramai yg tak tahu shaklee pun ada barangan rumah...ada pencuci pinggan mangkuk...meh kita tgk apa reaksi mereka yg dah guna...


Syikin    0197905220

APA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG KURMA

Sekadar perkongsian ilmu.

1. Tahukah anda bahawa orang yang memakan kurma setiap hari tidak akan didekati jin?

2. Percayakah anda bahawa ekstrak kurma dapat mengubati kemandulan wanita?

3. Tahukah anda bahawa makanan dan ubat paling penting bagi para angkasawan adalah kurma?

PEMAKANAN UNTUK KESUBURAN

assalamualaikum...hi bloggers...
Harini saya nak share tentang makanan untuk kesuburan...almaklumlah saya dan suami masih berusaha untuk mendapat zuriat, pelbagai usaha kami dah buat...yang terkini saya ambil set kesuburan  shaklee...dan saya yakin, saya pasti akan mengandung suatu hari nanti...saya terjumpa topik ni dalam Majalah Pa Ma Januari 2013...mungkin ia berguna kepada sesiapa yang sedang merancang untuk hamil seperti saya...

  1. Perbaiki gaya makan... 

    Kita perlu memperbaiki diet dengan merancang pemakanan seharian. Cuba untuk kurangkan makanan yang berlemak tetapi lebihkan makanan berserat seperti buah, sayuran, bijirin dan makanan yang kaya dengan kalsium seperti susu, yogurt dan keju...ya saya memang suka yogurt especially time period. Kekurangan nutrien boleh menyebabkan tarikh subur sukar diramal

PETUA DEMAM DENGGI

Assalamualaikum...
hi bloggers... 
Saya tak pernah kena demam denggi, alhamdulillah. Tapi melihat kepada sahabat, ahli keluarga demam denggi ditahan di wad, nampak sangat kesian...dan dikhabarkan demam denggi terasa badan berbisa...wallahua'lam...hanya yang pernah melalui je yang tahu...apa itu Demam_Denggi 
Jika tak dibendung atau dicegah boleh membawa maut...
Hasil carian saya di internet, saya dapat beberapa petua demam denggi. Antaranya...
Hai semua, saya harap korang boleh LIKE FANPAGE FACEBOOK saya. Tekan LIKE di bawah

Monday, October 27, 2014

TIPS UNTUK MENGGALAKKAN ANAK-ANAK MAKAN BUAH

Assalamualaikum...
Hi bloggers...
Adakah anak anda suka makan buah atau sayur? Kalau ya, tahniah. Tapi tak semua jawab ya...ada yang jawab tengok sayurlah...apabila tak makan sayur, anak2 kita tak dapat cukup vitamin sebab tu imunisasi anak2 rendah...sebab itu jugalah anak2 kita kerap sakit...

Ibu2 kenalah kreatif sikit ya...ni antara idea yang saya dapat daripada hasil pencarian saya di Google...

SET PENJAGAAN RAMBUT PROSANTE SHAKLEE

Assalamualaikum...
Hi bloggers...
Tadi ada kawan bertanya tentang set penjagaan rambut...umum tahu yg shaklee ni ada produk kesihatan...tapi tak ramai yang tahu, shaklee juga ada set syampu...Set penjagaan rambut Shaklee yang dikenali sebagai ProSante adalah bebas kimia, dan selamat untuk digunakan

I WANT TO TOUCH THE CAT

Bila kita makan di kedai makan, tiba-tiba ada kucing datang minta makanan dengan kita. Kenapa tak pada orang lain? Saya biasa alami situasi ini, saya dapat rungkaikan. 3 tanda apabila kucing datang kepada kita bukan orang lain,

Pertama

Allah sedang beritahu makanan kita,  hak kita itu bukan semuanya rezeki kita. Sebahagiannya rezeki kucing itu. Sebab itu ia datang pada kita.

KENAPA AIR KENCING SAYA BEWARNA KUNING SELEPAS MAKAN BCOMPLEX?

Assalamualaikum...hi bloggers...
Soalan ni krp diajukan kepada saya, kenapa air kencing saya kuning stelah ambil bcomplex? Sebenarnya adalah sangat normal apabila mengambil supplement yang mengandungi vitamin B, warna urin akan berubah menjadi kuning cerah. (Urin biasa berwarna kuning pucat). Ini adalah kerana vitamin B merupakan vitamin larut air, dan Riboflavin yang tidak diserap, disingkirkan melalui air kencing dan memberi warna kuning cerah kepada urin.

Sunday, October 26, 2014

MINUM AIR SOYA TAK BAIK UNTUK BADAN?



 Assalamualaikum...hai bloggers...

Orang barat sering mengwar-warkan kebaikkan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar kacang soya terbesar di dunia),namun sebenarnya soya dapat mengurangkan tahap kesuburan lelaki dan wanita. Selain itu soya boleh meningkatkan risiko kanser payudara,kanser ovari,kanser prostat serta melemahkan otak dan tulang kerana soya mengandungi hormon estrogen yang sama dengan estrogen pada orang perempuan.

Soya juga mengandungi phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium,magnesium dan zink yang penting untuk badan terjejas. Tahukah anda minuman kegemaran Rasullullah S.A.W adalah susu kambing.

BAHANA SOYA UNTUK IBU MENGANDUNG


Assalamualaikum...
Hi bloggers...
Harini saya nak berkongsi testimoni salah seorg master shaklee iaitu master zura betty...khas untuk ibu2 yang sedang hamil...yang disuruh minum soya supaya kulit anak putih...memang WAJIB baca...

Testimoni dari Master Zura Betty

BAHANA SOYA..!!

SOYA MEMBAHAYAKAN..
Meh nak share.. ni kisah 2 permata hati saya.. yang sebelah kiri tu Amsyar yang kanan Khaulah.. Masa saya mengandungkan Amsyar.. ade laa orang kata.. eh nak baby putih minum soya banyak2.. masa tu 7tahun dahulu.. masa tu facebook xde lagi.. Ilmu pun saya x banyak lagi.. Rakan2 sebaya yang preggy pun x ramai..

TRIP KE UNIVERSAL STUDIO SINGAPORE KALI KEDUA

Assalamualaikum...
Hi bloggers...
Penuh aktiviti saya dan suami semalam...kaki kami dah lenguh sangat tapi kami enjoy sangat...seronok...

Harini kami pergi ke USS dari pagi USS baru bukak sampai USS tutup...kami pergi dengan menaiki bas.

Saturday, October 25, 2014

RUGIKAH MENJADI AHLI SHAKLEE?

Assalamualaikum...hai bloggers...

Rugikah menjadi ahli Shaklee? Sehinggakan ramai yang tak nak menjadi ahli sedangkan memang menggunakan produknya...marilah kita tengok sama-sama betulkah rugi menjadi ahli Shaklee?

bukti pertama post lama...mahal-tak-rm65...

bukti kedua apa-yang-ada-dalam-beg-memberkit-shaklee.

bukti ketiga faedah-dan-kelebihan-menjadi-ahli

bukti keempat jana-pendapatan-sampingan-dengan-shaklee.

bukti kelima kaya-dengan-shaklee-boleh-ke

anda buatlah keputusan sendiri...

SALAHKAH MENJADI KAYA?

assalamualaikum...hai bloggers...

Berbalik kepada soalan saya di atas tadi, salahkah menjadi kaya? Kenapa orang Islam takut nak menjadi kaya? Ada pendapat yang kata, kalau saya kaya mungkin nanti saya akan jadi seorang yang kedekut, mungkin nanti saya akan lupa nak beribadat, mungkin juga saya akan abaikan keluarga saya, mungkin juga saya akan sentiasa nak menunjuk-nunjuk kekayaan saya...mungkin akan timbul perasaan sombong dengan kekayaan yang saya ada...alasan demi alasan...

Tapi sebenarnya salahkah menjadi kaya? Setiap orang kalau diberi pilihan semua nak pilih jadi kaya...tiada yang nak jadi miskin...kalau boleh dapat duit selepuk depan mata, seronok jugak kan...jadi OKB...Orang Kaya Baru...tapi bila teringat alasan di atas tu, masing2 menikus masing2 takut nak jadi kaya....

KENAPA SELEPAS MAKAN ESP, SAYA TAK MERASA SEBARANG KESAN?

Assalamualaikum...hai bloggers...
Ada kawan bertanya, kenapa selepas makan ESP, saya tak merasa sebarang kesan?
Ada yang kata lepas minum ESP, jadi makin bertenaga...tak cepat lapar, tapi kenapa saya dapat kesan sebaliknya rasa mengantuk dan asyik nak makan je?

Sebelum ambil apa-apa suplemen seeloknya detoks terlebih dahulu untuk membuang toksin. Toksin yang banyak akan menyelaputi usus kecil dan besar, nutrisi yang baik tidak dapat diserap. Walaupun anda makan bertong2 ESP mahupun vivix.

CARA BUAT BLOG

Assalamualaikum... hi bloggers...
Semalam ada kawan yang msg saya...wah viewer di blog awak dah 20K...saya nak belajarlah buat blog dengan awak...macamana ye?

ok harini saya akan sharekan tentang cara buat blog (especially kepada yang baru nak berjinak2 dengan blog)...dan saya akan mengajar membuat blog menggunakan blogspot...ini yang paling senang...

1) Langkah pertama, anda perlu buka www.blogger.com...daftar di situ. (saya akan tunjukkan langkah demi langkah dengan menggunakan gambar)

Wednesday, October 22, 2014

[Kisah saya dan shaklee]


Tengok semua orang share pasal kisah masing-masing membuatkan saya terpanggil untuk sharekan kisah saya pula...Kisah cinta saya kepada Shaklee bermula pada Disember 2012 diperkenalkan oleh kakak saya merangkap Mak Shaklee iaitu Kak Azreen Hashim set yang mula-mula saya cuba ialah SET KESUBURAN iaitu Vitalea, Vitamin E, GLA dan Zink...masa tu memang tak tanya banyak, ingatkan kakak saja nak suggestkan almaklumlah saya ngan suami dah hampir 3 tahun berkahwin dan kami belum dikurniakan anak...jadi ingat mungkin ade kawan dia cuba dan berjaya dia terus suggest pada kitorang...lagipun atas dasar percaya cakap doktor...cuba jelah...tak rugi pun mencubakan....lagipun elok juga untuk menyihatkan organ2 dalaman yang kita tak nampak...

RESEPI CARROT ESP SHAKE

Assalamualaikum...
Hi bloggers,  harini terlebih rajin masuk dapur...tadi dah masak telur bungkus terburai...la ni nak buat air plak...buah tembikai dah siap potong cara cepat potong tembikai... dan hasilnya separuh bekas dah habis dalam 1 malam...tinggal lg separuh bekas...sedang potong 3 segi sebelum ni laju nk mkn inikan pulak potong dadu macam ni

RESEPI TELUR BUNGKUS TERBURAI

Assalamualaikum...hi bloggers...
Harini datang mood nk masak...first trial...not bad resepi telur bungkus terburai...kenapa terburai? Sebab isinya tak terbungkus betul sampai terburai hahaha...

Bahan yang diperlukan...
4 ketul nugget ayamas (ayam, daging xde, so belasah je pakai nugget)
3 biji  telur
1 sudu mayonis
Sedikit carrot
Sedikit colliflower (entah betul ke ejaan ni...kalo buang 1 l ops jadi benda lain)
2 sudu cili boh
3 sudu sos tomato
Setengah biji bawang besar (dipotong dua) 1 bhgn diblend, 1 bhgn lg dipotong mayang
1 ulas bawang putih
Sedikit garam
Sedikit minyak

TESTIMONI VIT E & VIT C SR

Assalamualaikum...
Hi bloggers...
Dah lama rasanya tak share testimoni kt sini...
Ok nah ni testimoni vit c SR dan vit E...
Panas dari ladang...

DOA BAHAGIA SUAMI ISTERI

mari kita beramal dengan doa ini

Tuesday, October 21, 2014

PENJELASAN ISU PROGRAM SENTUH ANJING

Saya copy dan paste penjelasan isu program sentuh anjing yang sedang hangat diperkatakan sekarang. Moga menjernihkan suasana yg agak tegang...


Assalamualaikum,
Alhamdulillah dan segala syukur untuk Allah SWT.
Cuaca sosial media pada ketika ini agak panas berhubung program "I Want To Touch a Dog", yang saya terlibat secara langsung di dalamnya untuk memberi perkongsian ilmu,
setelah mendapat tahu program ini telah mendapat izin dari pihak MAIS.

KEMPEN SAYA NAK PEGANG ANJING?

Assalamualaikum... hi bloggers...

Dalam minggu ni penuh kat wall fb dan wa saya, ramai yg share pasal kempen saya nak pegang anjing...saya gosok2 mata iye memang saya baca anjing...

Saya bukan ustazah...saya bukan ilmuan yang penuh ilmu agama di dada...saya hanya salah seorang umat Islam...hukum dalam Islam tu jelas...yang halal itu jelas, yang haram itu jelas...terang2 dalam al-Quran kata makan daging anjing itu haram...

ADAKAH ANDA BENAR-BENAR SAYANGKAN ANAK ANDA?

Assalamualaikum semua...

Perkongsian sahabat di group wa, renung2kan...

Warkah Terbuka Untuk Mak Ayah Yang Sayang Anak.

Anda ada anak gadis.
Umurnya 14 tahun. Tktn 2.
Manis. Sedikit cantik.
B'mana budak lelaki boleh 'tackle' dia ?

DOA AGAR ANAK PANDAI BELAJAR

 

Salah satu usaha yang ibubapa boleh buat adalah doa. Selain doa, mungkin boleh belikan anak2 OMEGA GUARD minyak ikan terbaik di dunia bagi membuatkan anak2 lebih fokus di kelas

TRIVIA ESP SHAKLEE

Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee adalah salah satu produk Shaklee yang telah mendapat pengiktirafan di seluruh negara kerana telah menjalani ujian klinikal yang paling banyak. Ianya dibuat dari protein tumbuh-tumbuhan yang berkualiti tinggi. Satu-satunya kandungan di dalam ESP hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuai secara genetik). Kacang soya ini diproses dibawah suhu yang rendah. Info menarik, setiap 1 kg ESP adalah dari 30 kg kacang soya. ESP sangat terkenal sebagai 'energy booster' atau pemangkin tenaga, tenaga yang dihasilkan dapat bertahan berjam-jam lamanya, bak bateri Energizer.

Monday, October 20, 2014

KAYUH SEMULA

ayuh kayuh semula

Lagu yang memberi semangat

https://soundcloud.com/media-prima-radio/hani-zue-kayuh-semula?utm_source=soundcloud&utm_campaign=share&utm_medium=facebook


MATAHARI TERBIT DARI BARAT?

Cuba bayangkan...


6:00 pagi kita bangun solat subuh, kemudian kita bersiap2 utk ke tempat kerja, sampai ofis jam 7:00 pagi, hari masih gelap.Maybe kita anggap hari nak hujan, so abaikan.

Masuk ofis, buat kerja apa yang patut, dan kita tgk jam 9:00 pagi, sudah time nak pergi
breakfast. Keluar pintu ofis, suasana masih gelap, hitam pekat macam malam..mungkin masih boleh
dianggap hari nak hujan lagi. So abaikan.

JADUAL WAKTU SISTEM TUBUH MANUSIA

Assalamualaikum...hi bloggers


Harini saya nak share tentang jadual waktu sistem tubuh manusia. Inilah juga alasan kenapa vitamin ni ambil waktu pagi, kenapa ada yang kena ambil waktu malam

DOA SUPAYA TAK NYANYUK


DOA MENDAPAT ZURIAT YAN SOLEH DAN SOLEHAH

Doa ni saya dan suami amalkan tiap kali lepas solat


SEPAGI BERSAMA TUAN ZUHAIRI PENULIS BUKU LAW of UNIVERSAL ATTRACTION

Assalamualaikum...hi bloggers...
Beberapa hari tak menaip di sini rase rindu plak...
Harini perasaan saya super baguuuuuuuuuus...
Semalam saya berpeluang menyertai kelas LUA (Law of Universal Attraction) dengan Tuan Zuhairi penulis buku bersama isterinya Pn. Aisyah ... senang kata kelas semalam macamana nak dapat apa yg kita impikan...kelas yang hanya mengambil masa 2jam...tapi impaknya kepada saya,suami dan yang lain2 sangat besar...rase macam taknak balik...
Dan peserta bukan hanya datang dari sekitar kl, tetapi juga ada yg datang bentong, perak dan JB (saya dan suamilah tu)


Sunday, October 19, 2014

APA FAEDAH MENJADI AHLI SHAKLEE?

Assalamualaikum...
Hi bloggers...
Ada yang masih tertanya-tanya apa faedah menjadi ahli Shaklee...meh ni saya nak share...

Apa yang awak bakal dapat ialah (ni yang orang nampak):-
1) Dapat beli dengan harga ahli (20% lebih murah daripada harga pasaran) jadi kalau awak memang ambil shaklee sebelum ni, lebih baik daftar jadi ahli...LEBIH JIMAT

2) Dapat bonus atas belian. Sambil membeli, sambil melabur untuk bulan depan. Pertengahan bulan depan dapatlah bonus (jika cukup point)

3) Dapat percutian 5bintang @ umrah 5bintang yang ditaja sepenuhnya. Siap dapat duit poket, duit makan, beg beroda, tshirt, telekung dll

4) Dapat bonus kereta samada nak beli kereta baru atau duit tu nak simpan terserah...



5) Dapat pengiktirafan dalam motivation rally dan National Conference. Diraikan dalam Master Celebration


Tapi yang orang tak nampak,

  1. Awak sekeluarga makin sihat, makin bertenaga, makin mudah nak bergerak, makin mudah nak beribadat, makin cantik
  2. Ukhwah yang terjalin antara SID, walaupun upline berbeza...hubungan sideline sangat akrab
  3. Ada leader2 yang supportive yang sentiasa menggalakkan kita keep moving
  4. Ada sahabat2 yang mengingatkan tentang amalan rohani
  5. Belajar untuk bersyukur atas apa yang Allah kurniakan
  6. Belajar untuk buat blog dan pages
  7. Belajar untuk memimpin
  8. Belajar untuk mengembangkan empayar
  9. Belajar untuk sabar dengan karenah anak, karenah customer
  10. Rasa hidup lebih tersusun
  11. Rasa bergantung harap pada Allah semata
  12. Dapat zakat lebih banyak
  13. Dapat melahirkan jutawan muslimah
  14. Dapat mantapkan ekonomi muslim
  15. Berkongsi idea, berkongsi ilmu tanpa ada perasaan nak berjaya sendiri
Ini baru sebahagian yang saya kongsi tentang apa faedah menjadi ahli shaklee

Syikin 0197905220

Friday, October 17, 2014

ANDA TERTEKAN?

ุงู„ุณَّู„ุงَู…ُ ุนَู„َูŠْูƒُู…ْ ูˆَุฑَุญْู…َุฉُ ุงู„ู„ู‡ِ ูˆَุจَุฑَูƒَุงุชُู‡
ุจِุณْู…ِ ุงู„ู„ู‡ِ ุงู„ุฑَّุญْู…ู†ِ ุงู„ุฑَّุญِูŠْู…

CARA MENGATASI TEKANAN.

 Sekarang ini ramai orang hidup dalam tekanan. Sama ada kita sedari atau tidak kita sedari, besar atau kecil tekanan tersebut. Sebagai contoh bilalah keluarga kita ni nak bersatu, asyik bergaduh aje sesama sendiri. Bilalah bos kita ini nak faham dengan kita, asyik kita aje nak kena faham dengan bos, bilalah anak-anak murid kita ni nak belajar bersungguh-sungguh, asyik kita je bersungguh-sungguh nak mengajar mereka dan sebagainya..

PENCERAHAN:
Sebagai individu Muslim, kita perlu sedar bahawa kaedah terbaik menangani tekanan seperti ini adalah dengan kembali kepada ajaran dan syariat Islam. Ini selaras dengan firman Allah SWT;

ู‡ُูˆَ ุงู„َّุฐِูŠ ุฃَู†ุฒَู„َ ุงู„ุณَّูƒِูŠู†َุฉَ ูِูŠ ู‚ُู„ُูˆุจِ ุงู„ْู…ُุคْู…ِู†ِูŠู†َ ู„ِูŠَุฒْุฏَุงุฏُูˆุง ุฅِูŠู…َุงู†ًุง ู…َّุนَ ุฅِูŠู…َุงู†ِู‡ِู…ْ ูˆَู„ِู„َّู‡ِ ุฌُู†ُูˆุฏُ ุงู„ุณَّู…َุงูˆَุงุชِ ูˆَุงู„ْุฃَุฑْุถِ ูˆَูƒَุงู†َ ุงู„ู„َّู‡ُ ุนَู„ِูŠู…ًุง ุญَูƒِูŠู…ًุง

"(Tuhan yang membuka jalan kemenangan itu) Dialah yang menurunkan semangat tenang tenteram ke dalam hati orang-orang yang beriman supaya mereka bertambah iman dan yakin beserta dengan iman dan keyakinan mereka yang sedia ada; pada hal Allah menguasai tentera langit dan bumi dan Allah adalah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana." (QS Al-Fath : 4)

Antara kaedah untuk mengatasi tekanan menurut Islam ialah;

1) Menjaga solat fardhu lima waktu. Menjaga waktu solat, bukan mendirikan solat dan memperbanyakkan solat sunat. Firman Allah swt

ูŠَุง ุฃَูŠُّู‡َุง ุงู„َّุฐِูŠู†َ ุขู…َู†ُูˆุง ุงุณْุชَุนِูŠู†ُูˆุง ุจِุงู„ุตَّุจْุฑِ ูˆَุงู„ุตَّู„َุงุฉِ ۚ ุฅِู†َّ ุงู„ู„َّู‡َ ู…َุนَ ุงู„ุตَّุงุจِุฑِูŠู†َ
 "Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar." (Al-Baqarah ayat 153.

SUAMI ANDA BERJANGGUT?

Assalamualaikum...hi bloggers

Sapa2 yg suami ada janggut...bca ni yerr...
Yg suami x ada janggut pun baca jugaa..
Bila bca ni...mesti suruh suami bela janggut...

Kajian terhadap janggut menyerlahkan satu lagi bukti saintifik tentang apa yang disunnahkan oleh Nabi kita sejak lebih seribu tahun dahulu.

Dr Jamnul Azhar Mulkan, seorang doktor perubatan, pemilik rangkaian klinik juga seorang pendakwah, dalam satu ceramah, mendedahkan hasil kajian yang sangat luar biasa mengenai khasiat janggut. Ia bukan tunggul gerigis, bukan penyeri atau penyerabut wajah tetapi jauh lebih hebat daripada itu.

Menurutnya, kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact of Human Body mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron yang amat diperlukan bagi kesuburan wanita. Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita.

SUBHANALLAH!

Caranya bagaimana? Hanya melalui sentuhan. Jadi kepada sesiapa yang belum punya anak kerana ada masalah kesuburan, ataupun jarang anak dan mahu dirapatkan lagi, mintalah suami simpan janggut, dan belailah selalu janggut suamimu itu.
Ini sekali gus jadi bukti apa yang disaran oleh Islam sejak zaman silam, boleh dibuktikan secara saintifik akan hikmah dan kelebihannya.

MENAIKI BAS DARI JB KE USS?

Assalamualaikum...
Hi bloggers...

Harini saya nak sharekan tentang menaiki bas dari jb ke USS (Universal Studio Singapore)...sebelum ni, saya dan suami pernah bawa keluarga makcik ke USS dengan menaiki kereta...leceh skit dengan jammed, duit toll, minyak, duit parking,...

So kalini saya nk share dengan menaiki bas pula...bagi yang memang nak pergi USS semata2, boleh cuba tips ni...saya gunakan khidmat Rajawali Travel Agency...pejabatnya di Larkin, lorong di belakang Restoran Mat Misai dan berdepan dengan SMK St Joseph (B).
 

Beli tiket di sini. Pakej USS Dewasa RM190, Kanak-kanak RM150. Harga tu termasuk tiket masuk, tambang bas, dapat $5 utk makan (boleh share) dan {$5 untuk shopping (dengan pembelian 1 resit $35)}...pakej ni agak murah berbanding kalau kita berkerta ke USS sendiri...

Thursday, October 16, 2014

jaga solat kita

Assalamualaikum

Sedikit perkongsian tazkirah:

Hidup kelam kabut datang dari solatnya yang kelam kabut,

Hidup tak menentu datang dari solatnya yang tak menentu,

Hidup yang celaru datang dari solatnya yang celaru,

Hidup tiada keberkatan datang dari solat yang tak diberkati,

Jom membeli sambil menyumbang

assalamualaikum...hi bloggers...
baru-baru ni, Master2 Shaklee dijemput ke majlispelancaran program Shaklee cares for our children...bulan ni setiap pembelian mealshakes, wang tersebut akan disumbangkan kepada rumah2 kebajikan terpilih..dan fokus kepada kanak-kanak supaya kanak-kanak Malaysia sentiasa cergas dan aktif serta terpelihara daripada penyakit...
sumber gambar www.ninjapah.com

 sumber gambar www.wondermum.my


Wednesday, October 15, 2014

13 typo di media Malaysia

Assalamualaikum...hi bloggers...
baru-baru ni penuh dalam wa saya kawan2 share tentang typo wartawan di media massa Malaysia... Lepas ni nak kena lebih berhati-hati ketika menaip samada di blog, fb atau page...

 1) jenazah vs ijazah
 berita gembira jadi berita sedih?

PT3...

Assalamualaikum...hi bloggers ...
Setelah 3 hari bertungkus lumus, akhirnya... selesai juga...
alhamdulillah...semoga anak didik mendapat keputusan yang memberansangkan...
bagi yang tak tahu, PT3 ni adalah menggantikan PMR. Pada bulan 7 yang lalu, dah dijalankan PT3 Sejarah dan Geografi, pada 3 hari lepas dijalankan pula 6 subjek lainseperti BM, BI, Matematik, Sains, KH dan Pendidikan Islam...

omega guard membantu pesakit lelah?

Assalamualaikum...hai bloggers...
Adakah anda salah seorang penghidap lelah? Antara ubatan yang biasa dicadangkan untuk merawat asma adalah steroid. tapi kita tahu steroid memberi kesan sampingan dalam jangka masa panjang. Untuk makluman, kandungan omega-3 mampu bertindak seperti steroid tapi ianya tidak akan memberi kesan jangka panjang.

Tuesday, October 14, 2014

Tips masak-memasak

INFO DARI KURSUS PENGENDALIAN MAKANAN:
  •  Sayuran yang dimakan mentah contoh taugeh, daun kesum, serai wangi dll yang dibuat ulam, yakni tidak dimasak..perlu direndam dengan air garam terlebih dahulu utk mengelakkan drpd jangkitan virus e.coli 
  • Petua beli ayam segar beli ayam pada waktu pagi kerana bakteria pada ayam masih sedikit, kalau beli pada waktu t.hari, pastikan balik ke rumah terus cuci dan masukkan ke dalam peti sejuk beku sebelum dimasak. Ini untuk matikn bakteria. Masak ayam dengan sempurna. Kalau tak cukup masak, bakteria tak mati dan akan aktif semula bila makanan itu sejuk 

Monday, October 13, 2014

Segmen 12 Jam Bloglist #11 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan November dan Disember 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 13 Oktober 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #11 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Popular Posts

CADANGAN SUPLEMEN UNTUK SEMUA MASYARAKAT

Anti – Aging
Vivix

Anti- Oxidant

Carotomax,Vitamin C, Vitamin E, Vivix

Asma, Sinus (Resdung),Alergik, (Gegata), Ekzema
Alfalfa,Vitamin B Complex, Vitamin C { ( + Herbal Blend) untuk Ekzema}

Set Menyusu
Vita-Lea,Vitamin B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP, Ostematrix, Omega Guard, PD

Kesihatan Kanak-kanak
Chewable Vita-Lea, Chewable Vitamin C, Omega Guard, Mealshake

Set Pantang
Vita-Lea,Vitamin B- Complex, Vitamin C, Zinc, Vitamin E, ESP,

Set Diabetis
GLA – Complex, Vitamin C, Vivix, Zink, CoQ Health, Vitalea, ESP

Set Gout
PD, Omega Guard, Alfalfa

Set Penggiat Imun
Nutriferon, Vivix, Vit C, coQ Health

Set Darah Tinggi
Omega Guard, CoQ Health, Garlic

Kesihatan Lelaki
Vita– lea, Vitamin B – Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix, Omega Guard, PD

Wanita Mengandung
Vita– Lea, Vitamin B- Complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard

Rawatan Kulit
Vitamin B – Complex, Vitamin C, Vitamin E, ESP, Ostematrix, Vivix

Set Pengurusan Berat
Lecithin, Cinch Shake Mix, Cinch Energy Tea Mix

Individu Yang Tidak Meminati Tablet atau kapsul
Mealshake, Cinch, ESP, Vivix, Nutriferon

Search