Followers

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan


Sunday, November 29, 2015

SIRAH NABI : HIJRAH KE HABSYAH (PART 2)

Assalamualaikum...

Hijrah ke Habsyah (part 2)
Back to the previous post, 15 org telah berhijrah ke Habsyah buat pertama kali.
Pernah dengar pasal SATANIC VERSES?
1 hari tu ketika nabi solat, nabi telah baca surah An-Najm ayat 19 dan 20, tiba2 semua org arab termasuk Quraisy di sekeliling kaabah sujud, sehinggakan ada org tua yg tak boleh sujud pun die ambil tanah letak kt dahi untuk menunjukkan die telah sujud.
Siapa nak tau lebih lanjut tentang pasal satanic verses ni bole buat research sikit. Boleh google Satanic verses Surah An-Najm.
Apabila terjadi nya kisah semua org sujud di sekeliling kaabah, timbul rumors yg mengatakan semua org Mekah telah ikut Muhammad. Rumor tu smpi ke Habsyah dan menyebabkan beberapa sahabat termasuk Abu Salamah(sepupu nabi) dan Uthman ibn Maz'un yg sudah berhijrah ke Habsyah kembali ke Mekah. Mereka kemudiannya kembali diseksa di Mekah.

Sunday, November 22, 2015

SIRAH NABI : HIJRAH KE HABSYAH (PART 1)

Assalamualaikum...

So arini jom throwback kisah hijrah ke Habsyah.
Hijrah ke Habsyah (part 1)
Before we start, semua org kene faham yg org arab ni hidup 'mafia-style' , maksudnya kalau ade org yg bg protection so org tu xbole kene pukul whatsoever. Thats why mase Abu Talib masih hidup org x brani nk seksa Rasulullah sbb Abu Talib akan protect.
tapi ramai sahabat yg ketua puak mereka dh announce utk cancel protection termasuklah Saidina Abu Bakar, saidina Uthman, Abdul Rahman b auf, Zubair etc. So, utk elakkan mereka terus diseksa, Rasulullah suruh mereka berhijrah ke Habsyah.
Orang islam hijrah ke Habsyah 2x. Hijrah pertama terdiri daripada 15 org termasuk Saidina Uthman dan isterinye, Ruqayyah (anak nabi), Abdul Rahman b Auf, Zubair, Mus'ab etc.
Kenapa Abu Bakar x hijrah ke Habsyah?

Sunday, November 15, 2015

SIRAH NABI : PENGISLAMAN SAIDINA UMAR

assalamualaikum...

Terdapat beberapa riwayat tentang pengislaman umar.
Firstly, atas doa nabi. Nabi pernah berdoa " ya Allah, kuatkanlah islam dengan salah satu umar yg lebih kau sayang" yg nabi maksudkan either Amr b hisyam yakni abu jahal dan umar al-khattab.
Secondly, kisah yg kte sgt familiar mase kt skola dulu. Abu jahal offer umar 100 ekor unta jika berjaye bunuh Muhammad. Umar pun sambil pegang pedang nk cari nabi. Beliau terserempak dgn seorang sahabat nabi yg 'secret muslim'. So sahabat tu tanya mane umar nak pergi. Umar jawab 'aku nak bunuh muhammad'.mase tu sahabat tu sgt cuak dan xde idea lain, so nk selamatkan nabi punya pasal sahabat tu bgtau ' drpd kau sibuk2 pasal bani hashim,baik kau tengok keluarga kau sendiri. Adik kau fatimah dah ikut muhammad'.
Umar dgn rase marah terus pergi ke rumah adiknya, fatimah.

Saturday, November 14, 2015

POTONG KUKU IKUT SUNNAH

Assalamualaikum...
hi bloggers...
sebelum ni potong kuku pakai taram je...
tapi kalo ikut sunnah kan lg baik...
bersih + kemas + dapat pahala...
jom kita beramal...walaupun sunnah ni nampak kecil...

 


Sunday, November 8, 2015

SIRAH NABI : SIAPA SAIDINA HAMZAH?

Assalamualaikum...
Hamzah adelah pakcik nabi tp bkn adik beradik dgn abu lahab, abas dan abu talib sebab mereka semua daripada ibu yg berbeza. Abu talib is the real sibling dgn Abdullah, bapa nabi.
So macam mane hamzah memeluk islam?
1 hari ni hamzah pergi berburu di luar mekah. Abu jahal datang ke perkampungan bani hasyim dan mengutuk muhammad dan bani hasyim. Kutukan yang terlalu teruk sampai perempuan2 bani hasyim menangis.
Bila hamzah balik, perempuan2 bani hasyim mengadu pada hamzah.
Hamzah menjadi terlalu marah dan terus ke kaabah dan jumpe abu jahal. Hamzah pukul muke abu jahal dgn bow. Dek terlalu marah, hamzah beritahu abu jahal " Aku dah masuk agama Muhammad".

Friday, November 6, 2015

JAMUAN KELAS 4ST 2015

Assalamualaikum...
hi bloggers...
malam tadi anak-anak 4ST buat jamuan kelas...yang bestnya saya guru kelas langsung tak terlibat dalam perancangan jamuan ni...semuanya diorg yg plan...cikgu2 dpt invitation melalui whatsapp...ada wakil pelajar yang pm cikgu2 yg mengajar kelas ni sorang2...

Thursday, November 5, 2015

WAKTU TERBAIK UNTUK MAKAN SEHARI

Assalamualaikum...
hi bloggers...
Dah makan tengah hari? Pagi tadi ambil sarapan tak?
Dulu masa saya sekolah, saya duduk di asrama...dalam 5 tahun tu boleh kira dengan jari berapa kali saya makan sarapan di dewan makan...sarapan saya hanya waktu rehat...teringat mi goreng + telur goreng + sambal makcik kantin...

Budaya lambat bersarapan tu terbawa sampai saya bekerja...macam dah set plak kalau sarapan awal sakit perut...sehinggalah saya join shaklee hampir 3 tahun lepas...melalui pembacaan barulah saya tahu yang sarapan tu penting...bukan sekadar penting malah sangat penting...

Wednesday, November 4, 2015

JANGKA HAYAT ALAT SOLEK





Assalamualaikum...
 hi bloggers...
mesti ada di luar sana yang tak boleh keluar tanpa mekap...mesti nak calit kat mata...nak calit kat pipi...nak calit kat bibir...yang pastinya bukan saya...saya rajin beli tapi nak pakai tu lemah je...malas pun ada...natural beauty gitu...

bagi yang rajin bermekap tu...tau tak setiap alat solekan kita ada jangka hayatnya...walaupun rupanya nampak ok, tapi dibimbangi akan memudaratkan...jangan tau pakai je...bimbang alat solekan yang dah tamat tempoh tu akan mengundang penyakit...

Monday, November 2, 2015

SEGMEN BLOGLIST & BLOGWALKING SALLY SAMSAIMAN




Assalamualaikum...
hi bloggers...
malam ni terasa nak join segmen ni...http://www.sallysamsaiman.com/2015/10/segmen-bloglist-blogwalking-sally.html

TESTIMONI LUKA CEPAT BAIK LEPAS KEMALANGAN

Assalamualaikum...
hi bloggers...
ada yang tahu suami saya accident motor pada 14 September yang lepas...sekarang dalam proses penyembuhan...
apa yang saya nak kongsi gambar selepas dia discharge dari hospital, bila nurse datang buat dressing di rumah dapatlah snap gambar kakinya...gambar ni saya ambil masa hari pertama nurse buat dressing di rumah

Sunday, November 1, 2015

SIRAH NABI : FASA KEDUA DAKWAH

ASSALAMUALAIKUM...

Fasa Kedua Dakwah
Selepas baginda menerima wahyu daripada Allah untuk memberi peringatan kepada kerabat terdekat, baginda telah menjemput 40 orang dari Bani Hasyim ke rumah untuk menyampaikan ajaran Islam.
Abu Talib bangun menyatakan sokongan dan berjanji memberi perlindungan kepada Rasulullah.
Baginda kemudiannye ke Bukit Safa dan mengumpulkan semua kaum Quraisy.
Baginda bertanya "bagaimana pendapat kalian jika aku katakan di sebalik bukit ini ada musuh berkuda yg ingin menyerang kalian, adakah kalian percaya?"
Mereka menjawab " ya, kami percaya dgn kebenaranmu, MUhammad".
Rasullulah kemudian menyebut nama setiap kaum dan baginda berkata " Wahai bani Quraisy, selamatkanlah diri kamu drpd api neraka"
Abu Lahab mencelah " Binasalah engkau pada hari ini.adakah dgn sebab ini kau mengumpulkan kami semua"

Maka turunlah ayat Allah (Surah Al- lahab).

Popular Posts

CADANGAN SUPLEMEN UNTUK SEMUA MASYARAKAT

Anti – Aging
Vivix

Anti- Oxidant

Carotomax,Vitamin C, Vitamin E, Vivix

Asma, Sinus (Resdung),Alergik, (Gegata), Ekzema
Alfalfa,Vitamin B Complex, Vitamin C { ( + Herbal Blend) untuk Ekzema}

Set Menyusu
Vita-Lea,Vitamin B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP, Ostematrix, Omega Guard, PD

Kesihatan Kanak-kanak
Chewable Vita-Lea, Chewable Vitamin C, Omega Guard, Mealshake

Set Pantang
Vita-Lea,Vitamin B- Complex, Vitamin C, Zinc, Vitamin E, ESP,

Set Diabetis
GLA – Complex, Vitamin C, Vivix, Zink, CoQ Health, Vitalea, ESP

Set Gout
PD, Omega Guard, Alfalfa

Set Penggiat Imun
Nutriferon, Vivix, Vit C, coQ Health

Set Darah Tinggi
Omega Guard, CoQ Health, Garlic

Kesihatan Lelaki
Vita– lea, Vitamin B – Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix, Omega Guard, PD

Wanita Mengandung
Vita– Lea, Vitamin B- Complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard

Rawatan Kulit
Vitamin B – Complex, Vitamin C, Vitamin E, ESP, Ostematrix, Vivix

Set Pengurusan Berat
Lecithin, Cinch Shake Mix, Cinch Energy Tea Mix

Individu Yang Tidak Meminati Tablet atau kapsul
Mealshake, Cinch, ESP, Vivix, Nutriferon

Search