Followers

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan


Tuesday, September 30, 2014

UPSR 2014

Harini UPSR gantian bagi kertas2 yang bocor haritu...gud luck anak-anak calon UPSR...Do the best, jangan stress...keluarkan segala senjata...pensel, pemadam...minda yang lapang

peraturan cermin kereta terbaru

Assalamualaikum...
Hi everyone...

Harini nk share pasal peraturan cermin kereta yang dikeluarkan oleh JPJ...Berita gembira bagi mereka yang mempunyai cermin kereta gelap...ada yang kata cuaca sekarang makin panas, jadi kita guna cermin gelap untuk keselesaan...cuma kegelapan cermin yang perlu diperhatikan...bukan apa takut juga kalau gelap sangat bila malam bahaya...kita yg tak berapa nampak nak memandu...

 


Saturday, September 27, 2014

testimoni herbal blend

Assalamualaikum...
Hi everyone...
Harini saya nak kongsikan testimoni herbal blend...
 

Syikin Hashim
0197905220


testimoni shaklee collagen powder

Assalamualaikum...hi everyone...
Malam ni saya nk share testimoni shaklee collagen powder...beliau adalah sideline saya...

  
 PROMOSI Shaklee Collagen Powder tinggal lagi 4 hari...
Syikin hashim
0197905220


Friday, September 26, 2014

etika di meja makan

Assalamualaikum...hi...
Rasa dulu masa blaja di matriks langkawi, kami ada blaja etika makan di hotel...kebetulan kolej matriks ittar bersebelahan dengan hotel, so kitorg memang ada praktikal makan di hotel...nak guna sudu mana...nak guna garfu mana...nak minum cawan sebelah mana...nak duduk macamana sume ada diajar...hatta nak mkn sup pun ada diajar tau...

Harini saya nak share etika di meja makan...kedudukan sudu garfu menunjukkan kita dah selesai, atau makanan tak sedap...jangan marah kalo waiter dah ambil pinggan sebelum kita selesai makan...post akan datang saya akan share pasal etika di meja makan yg lain...


sarapan yang ringkas tak perlu masak

assalamualaikum...
hi everyone...

Ada tak yang sama macam saya? pagi2 terkejar2 nak keluar pergi kerja tak sempat nak buat breakfast...tapi rasa bersalah kat suami dan anak2 yang nak ke sekolah...tapi masa tak cukup untuk buat breakfast...nak buat nasi goreng ke...roti bakar ke...roti sapu jem ke...pendek kata pagi2 dapur tak berasap...dan sebenarnya malas nak masak untuk breakfast...sebab dah biasa dulu masa dok di asrama, makan di kantin waktu rehat...jangan biasakan anak2 tak bersarapan pagi2 di sekolah...kesian, pagi2 dah ngantuk...pagi2 dah tak boleh fokus... pagi2 dah ramai2 serbu kantin nanti kena marah pulak sebab pelajar lain berada di dewan untuk bacaan yassin

saya kagum dengan kawan saya, tiap2 pagi bangun kul 5 pg untuk buat sarapan...tiap hari bawak bekal...moi sup la...spageti la...nasi goreng la...cekodok la...entah bilalah saya nak jadi rajin macam ni...hahahhaha

ok bact to the topic...sejak saya baca nak mental sihat kena breakfast, terpaksalah saya breakfast...terpaksa??? sedang membiasakan diri untuk breakfast...dan masalah saya, saya tak boleh makan berat pagi2 buta tu...makan nasi goreng ke...nasi lemak ke...sebab masa kat sekolah dulu rehat pukul 10.10 so makan time tu...kalau makan berat, saya akan sakit perut...

sarapan saya mesti RINGKAS, MUDAH, PADAT, MENGENYANGKAN...
 
Pilihan saya...
1) ESP + susu shake
2) ESP + susu + Mealshakes
3) ESP + susu + Mealshakes + cinch choc
4) ESP + susu + Mealshakes + SCP
5) ESP + susu + Cinch choc
6) ESP + air kosong




susu saya pelbagaikan...kadang susu full milk, kadang susu perisa coklat, kadang susu perisa strawberi...beli siap2 stok susu kotak...susu dutch lady ke...susu HL ke...susu marigold ke...just tuang, campur shake dah siap...

Nampak ringkas...tapi perut boleh bertahan sehingga pukul 11 atau 12 tgh hari tau...untuk anak2 campurkan je susu n mealshakes pun dah dapat sarapan yang ringkas, tetapi cukup padat dan berkhasiat...

ok tak nak cuba ke sarapan yang ringkas tak perlu masak ni?
syikin hashim
0197905220

Wednesday, September 24, 2014

susur atur...

Assalamualaikum...
Hi everybody...
Tadi dok godek2 laptop...
Kakak bagitau yg dia dah join 'kami suka susun atur'
Memang best tengok masing2 ahli dlm group tu susun atur dapur, mainan anak2, SOHO...
emh, mungkin dah tiba masa untuk housekeeping rumah ni...especially almari baju, SOHO cum bilik study...

Abang jom beli bakul, kotak dll...untuk storage bagi kemas sikit...
susunatur

Pelembap Wajah Nutriwhite

Assalamualaikum...
Hi everyone...
Pagi ni kelam kabut ke sekolah sebab terlambat bangun...
Tak sempat nak pakai toner n moisterizer sume...

Tapi takpe, pelembap wajah Nutriwhite iaitu Daily Defense Whitening Essence, botolnya kecik, muat dalam handbag. Jadi tadi saya masukkan je dalam handbag dan baru selesai sapukan di wajah di sekolah...

Saya suka...ada produk yg portable macamni...bole pakai kt mana2 je...tak yah nak pindah2 ke bekas kecik macam pelembap lain...walaupun kecil, boleh tahan lama...mau 2-3 bulan takyah beli moisterizer...

 

Jom dapatkan Pelembap wajah Nutriwhite ni
Daripada saya
Sahabat SID anda
Syikin
0197905220

Tuesday, September 23, 2014

Resepi Ketam

Assalamualaikum...
Hi everyone...

Semalam kitorg makan Chili Crab...Hari ni nak share Resepi Ketam Matahari yang saya pernah masak masa bulan Ramadhan...resepi ni saya ambil dari Buku Ketuk-Ketuk Ramadhan...





Bahan-bahan
6 ekor ketam dibelah dua
2 sudu makan cili kasar
10 ulas bawang merah (dikisar)
10 ulas bawang putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
3 batang serai diketuk
1 tin susu cair
Garam dan gula
minyak masak

Cara memasaknya...
1) Tumis bawang2 dan halia hingga naik bau
2) masukkan cili kisar, kacau sehingga naik minyak
3) Masukkan susu cair dan serai.
4) Bubuh garam dan gula secukup rasa
5) Masukkan ketam, dan kacau sehingga kuahnya pekat...

Memang sedap resepi ni...mudah, bahan tak banyak...yang penting sedap makan begitu sahaja juga makan dengan nasi

Panduan Memilih Warna

Assalamualaikum...
Hi everyone...

Haritu saya ada beli kain sari daripada seorang kawan...dalam gambar, colour turqoise biru...bila dapat, la colournya turqoise ijau rupanya...mungkin faktor pencahayaan sewaktu snap gambar perlu diambil kira bila kita snap gambar untuk share dengan orang lain especially yang menjual kain, shawl, bawal, tudung... PANDUAN WARNA supaya taklah colour yang customer beli berbeza dengan warna sebenar

cara potong buah tembikai dengan cepat

Assalamualaikum...
Hi everyone...
Harini nak share pasal cara potong buah tembikai dengan cepat...

 a) Tembikai
Saya sangat suka makan buah tembikai...orang kata makan buah tembikai bagus untuk kesuburan...
sekarang ni dah kemaruk makan tembikai...1 biji tembikai boleh makan sorang dalam masa 2 hari je...lagi kalau tembikai tu sejuk...perrrrrgh memang makan taknak kongsi dengan orang lain...nak makan sedap, tapi masa nak potong tu lambat sangat...mood tak sabar...kalau potong tembikai macam biasa, sambil potong sambil masuk mulut hahahahha...

Baru-baru ni saya jumpa teknik nak potong buah cepat kat cik google...bolehlah try...petang ni nak kena g beli tembikailah...kecur plak tengok tembikai...potongan tembikai ni sesuai untuk buat makan sendiri...



 


ok...lepas ni boleh cuba potong tembikai dengan cepat macamni...mungkin lain kali saya share cara potong buah lain dengan cepat pulak

Monday, September 22, 2014

chilli crab

Assalamualaikum...hi everybody...
Malam ni hb ajak makan chilli crab...so kami bergerak ke Restoran Sayam di Senibong, betul2 sebelah The Zone Duty Free...

Ni yang kami order...
Chilli crab

Kailan ikan masin

udang butter

Air fresh apple dan air fresh orange...

Dan 1 jam kemudian...

 

Rasa udang fresh...ketam bolehla emh...bg 3 bintang je...opps mungkin pilihan masakan ketam tak berapa sesuai...
Harga boleh tahan rm57...





Tips mendapat follower yang ramai

Assalamualaikum...
Hi everyone...
Harini saya nak share beberapa tips untuk menarik lebih ramai follower...

1) blogwalking

Bagi yg beginner, blogwalking ni kita pergi ke blog orang lain dan tinggalkan jejak kita kat cbox orang lain...sekarang ni memang tengah bersemangat untuk berblogging...pantang ada masa terluang, ada je nk buat kt blog especially blogwalking...wajib blogwalking di blog org sekurang2nya 15 blog sehari...banyak tu sehari 15 blog nk blogwalking...

a) caranya pilih 1 blog yang komen di cbox kita, pergi je kat cbox org tu, dan click je la 15 blog dari situ
b) kalau ada exchange link lagi senang, click je 15 blog yang kita suka...blogwalking terus...saya pernah buat 1 hari 60blog sy blogwalking gara2 guna exchange link kt blog org lain

2) follow

Follow me...follow me...follow me...ternampak lori follow me lalu hahaha...kita nak org follow kita, kita kena rajin follow blog org...time blogwalking tu cari je button follow, click je kat situ...dapat 2 in 1...dapat blogwalking dalam masa yg sama dapat follow blog org...tapi bgtaula kat cbox dia...done follow, untung2 dia akan follow blog kita semula...

3) comment

Rajin-rajinkan tangan untuk tinggalkan comment di blog org lain...tinggalkan walaupun hanya sebaris ayat...contoh bagusla tips yang awak kongsi ni...practical sharing...

"what you give you get back"

Oklah nak siap-siap pergi sekolah...cuba dulu 3 tips ni, insya Allah tips mendapat follower yang ramai ni akan pastikan blog kita mendapat sambutan yang hangat...selamat berblogging sambil minum air coolblog:)


Sunday, September 21, 2014

MY SOHO...

Assalamualaikum...hi everybody...harini rasa nak share tentang My SOHO...bila tengok ada kawan yang share tadi, rase teringin pulak nak share my SOHO...tau ke apa tu SOHO? SOHO maksudnya shop office home office...senang kata bilik kerja kitalah...

Dalam SOHO saya, ada...
1) banner
2) Buku panduan nutrisi
3) stock on hands
4) freegifts
5) laptop 
6) flyers
7) kalendar dengan kata motivasi
8) fail yang berkaitan dgn shaklee
9) mission board

Panangan SOHO saya dari pintu masuk



1) banner
Saya duduk kt rumah kuarters, so tak bolehlah nak gantung banner kat luar rumah. Jadi saya gantunglah banner dalam rumah...kira penyambut ke SOHO saya. Tapi kalau korang duduk di rumah sendiri, takde masalah nak gantung kt luar rumah

2) buku panduan nutrisi
Saya bukan doktor. Saya seoang guru jadi bila saya terlibat dengan Shaklee, saya banyak kena belajar tentang produk, tentang penyakit...taklah tersalah suggest kepada pelanggan...penting ye kita study tentang apa yang kita jual

3) stock on hand
Aktiviti yang pling saya suka bila susun stok shaklee saya...memang boleh leka menyusun ikut set...sebelum ni saya suka susun tinggi2...snap gambar dan post kat facebook, page, insta...saya memang sedia sikit stok dalam tangan supaya bila ada yang tercari-cari senang boleh terus cod...dan saya tak buat pinjaman beribu riban untuk buat stok ni...hanya sekadar buat pusingan modal setelah pelanggan bayar...topup semula mana yang kurang...


 

4) freegift
Untuk pelanggan tersayang adalah saya sediakan freegift atas setiap pembelian...nasib2la apa yang ada masa tu... siapa tak suka dapat barang percumakan:)

5) laptop dan broadband
Wajib bagi penjual online ada dua benda ni...dan selalu juga saya update blog dan facebook saya menggunakan tab je...kata mentor shaklee saya, kita guna je apa yang kita ada...kalau nak tunggu semuanya tersedia lambatlah baru dapat mula

6) flyers
Wajib ada di SOHO saya...senang time packing untuk pelanggan, saya akan masukkn flyers...senang untuk dirujuk...setiap kali pos atau cod, make sure selitkan flyers tau, manalah tau customer nak repeat order kan


7) kalendar degan kata-kata motivasi
Senang ada dua fungsi...kalendar untuk merancang aktiviti saya, dan kata2 motivasi untuk menaikkan semula semangat bila saya down...

8) fail tentang shaklee
Maklumat tentang shaklee...maklumat tentang pelanggan...maklumat tentang produk...sumenye saya masukkan dalam fail supaya senang nak dirujuk bila2 perlu

9) mission board
Mentor saya ingatkan kita kena ada mission board...barulah kita halatuju kita nak ke mana...bila kita nak achieve sesuatu pencapaian...barulah minda kita akan mengarahkan anggota kita untuk melaksanakan apa yang dah kita rancangkan...

Rasanya itu jelah saya nak share tentang My SOHO ...semoga dapat membantu sesiapa di luar sana.

Saturday, September 20, 2014

Exchange Link di blog

Assalamualaikum...
seronoknya dapat buat exchange link:)
saya ikut tutorial kat sini je...

http://www.lyssasecret.com/2011/02/tutorial-link-exchange.html#.VB0Utsn6vIU

kredit lyssa faizureen
selamat mencuba...

Trivia Mealshakes Shaklee

Assalamualaikum, hello everyone...Harini nak share sebahagian poster trivia Mealshakes yang saya baru buat pagi ni...Alhamdulillah Allah berikan ilham pagi ni...Bagi yang anak-anak menghadapi masalah ni, mehlah kita bincang...


 Anak anda hanya suka makan ayam? Sayur dan buah tak suka? Berkejar dengan anak kalau nak suruh dia makan? Ada pulak suara-suara sumbang yang kata Ai, kurusnye anak ko, ko tak bagi makan ke?


 Bila dah tak cukup makanan berkhasiat, mudahlah jatuh sakit...bila nak bagi makan ubat, berkejar lagi 1 rumah dengan anak...bila dapat tangkap, paksa mulut dia untuk telan...biasanya pakai picagari...tapi susahkan...

 Tak kesian ke bila tengok gambar baby sembelit ni?...kesian kesian...kesian...sedangkan kita yang dewasa ni kalau sembelit dah tak senang duduk apatah lagi budak kecik...

 Sebelum anak-anak sakit, jom bekalkan anak2 kita dengan Multivitamin...Biar badannya imun daripada penyakit taklah asyik sakit bila dihantar ke Nursery atau sekolah...Anak kita Tanggungjawab kita...

 Apalah sangat harga Mealshakes ni...baik tukar dari beli jajan, cikedis, fastfood, burger, hotdog kepada beli multivitamin untuk anak-anak. Hanya perlu tambahkan satu sudu atau kurang dalam susu anak-anak, dah sedia untuk diminum...

Jom grab peluang PROMOSI MEALSHAKES...Buy 3 free 1...alang-alang beli 2 set terus dapat buat stok...bukan apa, biasanya lepas promo, stok produk yang promo akan HABIS di pasaran...dan saya tak jamin stoknya akan ada cepat...baik buat bekalan sendiri...Saya tiada anak, tapi kalau saya ada anak, saya akan buat stok MEALSHAKES wajib untuk anak saya...Saya dah ingatkan yea...jangan kata saya tak ingatkan...ok nanti saya sambung lagi Trivia Mealshakes Shaklee ni...

www.syikinhashim.blogspot.com
0197905220

Friday, September 19, 2014

isteri cerdik yang solehah


                        
semoga kita semua menjadi isteri yang cerdik dan solehah kepada suami tercinta...
suka sangat dengar lagu ni...
lagi suka kalau suami yang nyanyikan hehehehe

5 Tempat Menarik Yang Wajib Dilawati di Singapura

Assalamualikum...hi everyone
Semalam saya dah kongsikan post pertama kali masuk singapura. Harini saya nak kongsikan beberapa tempat yang wajib dilawati di Singapura. Senang kata tempat2 yang percuma, tiada caj untuk masuk...orang putih kata absolutely free...

1) MERLION
memang sape yg pergi Singapore tapi tak sampai sini memang tak sahla...memang tak lengkap...kalau tak gi tengok singa kuar air dari mulutnya tak henti-henti hahaha...kepalanya singa, sebahagian bawah badannya ikan...ada 2, 1 besar (maknya) 1 lg kecik (anaknya) dua2 mengeluarkan air dari mulut. Mercu tanda Singapura



2) ESPLANADE
Berdekatan dengan Merlion, ada bangunan yang macam durian tu namanya ESPLANADE. Kira kat tempat kita macam Istana Budaya. Kat sini dipertontonkan teater, seni, nyanyian...Kalau setakat nak tinjau2 kawasan Esplanade tak kena bayar tapi kalau nak masuk tengok teater kenala bayar tiket ye...
Sedang berjalan ke Merlion



Jadi pemandu pelancong kpd kawan2

3) MARINA BAY SAND
Bangunan yang macam kapal ni adalah hotel...kat bawah adalah shopping complex. Setakat nak bergambar, dari Merlion pun boleh nampak tapi kalau nak pergi kenalah naik kereta. Bila lihat bangunan ni memang kagumlah dengan senibina Singapura




4) MASJID SULTAN
Terletak di Arab Street, masjid pertama di Singapura. Kawasan Arab Street ni memang kira kawasan orang melayu. Nak makan pun senang. Nak beli souvenir dari Singapore, kat sini boleh beli...keychain, fridge magnet, tshirt, topi apa2 yang ada tulis Singapore ada kat sini


Sekali lagi menjadi pemandu pelancong kepada Nenek Shaklee



5) TAMAN WARISAN MELAYU
Berdepan je dengan Masjid Sultan adalah Taman Warisan Melayu. Dulu ia adalah istana tapi sekarang dah jadi muzium. Nak bergambar di luar boleh je...tapi kalau nak masuk kena bayar. Dalamnya diceritakan asal-usul orang Melayu di  Singapura...serba serbi tentang kebudayaan Singapura

ok cukuplah 5 Tempat-tempat Menarik Yang Wajib Dilawati di Singapura dulu. Walaupun 5 tapi disebabkan berdekatan jadi sebenarnya kalau sehari boleh habis 5 tempat ni...Lain kali saya kongsi lagi pasal tempat lain atau makanan yang mesti cuba di Singapura

Thursday, September 18, 2014

Pertama kali masuk Singapura

Assalamualaikum, hi everybody...

Memandangkan sekarang ni masih cuti sekolah, ramai yang berura-ura nak masuk ke Singapura.Tapi takut nak masuk sebab tak tahu prosedur. Ok entry harini saya akan kongsi tentang pertama kali masuk ke Singapura. Memandangkan suami saya Penduduk Tetap Singapura dan dia bekerja di sana, memang kerap kali saya masuk Singapura. Jadi saya akan kongsikan apa yang perlu dibuat, ke mana harus pergi, bagaimana kalau berkereta, berapa banyak yang perlu ada dalam tangan sekurang-kurangnya...

Kelengkapan yang mesti ada untuk yang pertama kali masuk Singapore...
1) kad touch n go/kad plusmile (baki sekurang2nya RM17)
2) pasport yang belum mati...6 bulan sblm tarikh pasport mati dah tak boleh ke luar negara...
3) kad putih
4) insurans kereta (prepared je, kalau diminta)
5) duit singapore sekurang-kurangnya $100 (ni kalau tak nak shopping) tukaran biasa $1=RM2.50
6) kad autopass (kena beli)

Ok, itu kelengkapan yg mesti ada. Kalau nk shopping, maybe lebih skitla budgetnya...

Jika berkereta

Bila sampai di kastam JB, standby semua pasport penumpang  termasuklah pasport baby...pegawai kastam akan scan pasport kita, bila selesai...leretkan kad touch n go (caj baru RM6.80). Teruskan perjalanan...kalau tak bernasib baik, mungkin traffic jammed dari kastam JB ke kastam Spore...ikut je flow...

Sumber Google


Bila tiba di atas tambak, atau biasanya kita panggil causeway...maintain di sebelah PALING KIRI...hati2 dengan penunggang motor yang laju di sebelah kiri...lorong kereta yang paling banyak...ada 5 lorong kereta...ambil yang paling kiri (BERPAGAR) atau lorong yg kedua kiri...jangan ambil lorong lain takut sukar nak ke pejabat kastam Spore.

Setibanya di Kastam Singapore, bagitau kepada pegawai first time datang ke Singapore. Serahkan pasport n kad putih kepada pegawai (kalau takde kad putih minta dengan pegawai tu) dia akan mengoyakkan sebahagian kad putih dan sebahagian lagi ditinggalkan dalam passport...saya biasa memang minta lebih,

 dan terus ke pejabat tak jauh dari tempat check pasport tu, parking kereta dan masuk dalam. Kat situ nanti kena beli KAD AUTOPASS (Pasport untuk kereta keluar dan masuk di kastam Singapore sahaja) Kad Autopass $20.

Tunjukkan insurans kereta jika diminta. Bila dah selesai, kembali ke kereta, dan teruskan perjalanan untuk ke second checkpoint, dari pejabat tu kena himpit ke kanan, lorong berlabel hijau untuk check bonet kereta...Selesai check bonet kereta, anda dah selesai urusan di kastam. Welcome to Singapore.

Bila nak keluar dari kastam Spore, serahkan pasport bersama dengan sebahagian kad putih, masukkan kad autopass dalam slot mesin yang disediakan. Sekali caj $1.20. Manakala di kastam JB, ulangi proses serahkan pasport dan leretkan kad Touch n Go (caj Rm9.70) dan urusan selesai. Selamat Datang ke Johor Bharu

Sumber Google


Semoga tips pertama kali masuk Singapura ni membantu anda sekeluarga bercuti di Kota Singa


Wednesday, September 17, 2014

Facial sendiri di rumah

Assalamualaikum, apa khabar bloggers...harap2 sihatlah hendaknya...

Dulu saya pernah pergi facial, kawan buat 1 bilik di rumahnya macam tempat saloon, siap ada kerusi dan kelengkapannya...mase tu memang muka saya agak teruklah banyak blackhead, whitehead,, jerawat, parut jerawat...pakejla sume ada...dan kawan ni buat pakej 5 percuma 1...maksudnya  5 kali facial dan akn dapat 1 kali facial free...pendek kata setiap bulanlah saya ada appoinment facial dengan kawan ni...sekali appoinment rm50...total pakej rm250...terasa la jugak kuar rm250 tu nak2 kalau kena time nak renew lesen...oppps terlebih cerita plak...

Sekali saya dapat pindah ke JB, mengikut suami...tempat baru mana tahu nak facial kat mane...so mulalah blackhead membiak...whitehead membiak...jerawat membiak dengan jayanya hahahha...setelah 2 tahun duduk di JB, saya diperkenalkan dengan Shaklee..eh rupanya Shaklee pun ada set kecantikan...emh bolehlah buat facial sendiri di rumah...jadi harini saya nak kongsikan cara facial sendiri di rumah. Yang pastinya lebih jimat, sekali facial purata mungkin RM15 je...

1) SCRUB WAJAH

Memang banyak produk scrub di pasaran. Nak jimat punya pasal, harini saya hanya gunakan apa yang dah ada kat rumah. Saya hanya gunakan ALFAFA. Ambil sebiji alfafa, rendamkan dalam air panas, hancurkan dan sapukan di wajah dalam putaran terutamanya di atas hidung dan di pipi. Biarkan kering selama 5minit. Bersihkan wajah


2) WAP

Kat rumah ada steamer ke? Kalau ada bolehlah guna, kalau takde kita guna apa yang ada, jangan membazir Masak je air sampai mendidih, masukkan air tu dalam mangkuk yang saiznya cukup2 boleh mengwapkan muka. Ambil kain towel untuk tutup kepala supaya wapnya tak terbebas...saya sengaja tambahkan Ginger Peppermint supaya ada bau2 berangin hahaha. Tujuan mengwap adalah untuk membiarkan pori-pori terbuka supaya memudahkan kulit menyerap segala khasiat



3) Masker

Takyah beli masker dari kedai pun. Kakak Adik Ibu-ibu ada minum ESP, boleh guna je ESP tu untuk buat masker. Tambah air sejuk. Boleh tambah Vitamin E, GLA (potong dan picit minyaknya keluar).

 



4) Cuci muka dengan pencuci muka nutriwhite

Nak cuci muka ada kaedah tau, caranya gunakan  dua jari je...jari manis dan jari hantu je...jangan gunakan seluruh jari.Ini akan memberikan tekanan kepada wajah. Ni saya sharekan video mencuci muka yang betul yang saya jumpa dari You Tube.

 


Tapi tadi saya tak jumpa pulak span ni, so basuh macam biasa je hahhaa

4) Toner

Bila dah siap cuci muka, gunakan toner untuk memastikan wajah kita betul-betul bersih. Gunakan facial cotton samada bentuk 4segi atau yang bulat. Sapukan dengan cara ke atas.



5) Moisturizer (Daily Defense Whitening Essence)

Gunakan moisturizer untuk melembapkan kulit. sapukan ke atas untuk menaikkan seri wajah




6) Spot whitening Treatment

Dan proses yang terakhir gunakan Spot Whitening Treat untuk membaik pulih kulit kita kalau ada parut jerawat ke, jeragat ke...tekan dan saya sapu pada bahagian yang berparut dan berjeragat...Kalau selalu letak, parut dan jeragat akan makin pudar.



 Tara dah siap, mudahkan. Tiap minggu pun boleh buat facial sendiri di rumah. Boleh buat pusat facial untuk suami, untuk mak...jimat memang jimat...sambil tunggu kering boleh buat kerja lain...taklah melangok habis masa kat saloon...kalau buat facial ni kat suami, tentu suami pun makin sayang...barulah sama-sama muka bersih:)

Kalau nak dapatkan set facial sendiri di rumah ni bolehlah dapatkan daripada saya, saya memang gunakan semuanya dan saya sangat sangat sangat puas hati. Pelaburan yang berbaloi dan jimat sebab setiap set ni boleh tahan berbulan-bulan dan mungkin juga cecah tahun especially set nutriwhite tu.

SYIKIN, Shaklee ID: 919352 | donatcoklat@gmail.com| 0197905220| |FB:Syikin Hashim       
    Page AlyaSofiya Your Health Buddy



Popular Posts

CADANGAN SUPLEMEN UNTUK SEMUA MASYARAKAT

Anti – Aging
Vivix

Anti- Oxidant

Carotomax,Vitamin C, Vitamin E, Vivix

Asma, Sinus (Resdung),Alergik, (Gegata), Ekzema
Alfalfa,Vitamin B Complex, Vitamin C { ( + Herbal Blend) untuk Ekzema}

Set Menyusu
Vita-Lea,Vitamin B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP, Ostematrix, Omega Guard, PD

Kesihatan Kanak-kanak
Chewable Vita-Lea, Chewable Vitamin C, Omega Guard, Mealshake

Set Pantang
Vita-Lea,Vitamin B- Complex, Vitamin C, Zinc, Vitamin E, ESP,

Set Diabetis
GLA – Complex, Vitamin C, Vivix, Zink, CoQ Health, Vitalea, ESP

Set Gout
PD, Omega Guard, Alfalfa

Set Penggiat Imun
Nutriferon, Vivix, Vit C, coQ Health

Set Darah Tinggi
Omega Guard, CoQ Health, Garlic

Kesihatan Lelaki
Vita– lea, Vitamin B – Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix, Omega Guard, PD

Wanita Mengandung
Vita– Lea, Vitamin B- Complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard

Rawatan Kulit
Vitamin B – Complex, Vitamin C, Vitamin E, ESP, Ostematrix, Vivix

Set Pengurusan Berat
Lecithin, Cinch Shake Mix, Cinch Energy Tea Mix

Individu Yang Tidak Meminati Tablet atau kapsul
Mealshake, Cinch, ESP, Vivix, Nutriferon

Search