Followers

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan


Tuesday, October 14, 2014

Tips masak-memasak

INFO DARI KURSUS PENGENDALIAN MAKANAN:
  •  Sayuran yang dimakan mentah contoh taugeh, daun kesum, serai wangi dll yang dibuat ulam, yakni tidak dimasak..perlu direndam dengan air garam terlebih dahulu utk mengelakkan drpd jangkitan virus e.coli 
  • Petua beli ayam segar beli ayam pada waktu pagi kerana bakteria pada ayam masih sedikit, kalau beli pada waktu t.hari, pastikan balik ke rumah terus cuci dan masukkan ke dalam peti sejuk beku sebelum dimasak. Ini untuk matikn bakteria. Masak ayam dengan sempurna. Kalau tak cukup masak, bakteria tak mati dan akan aktif semula bila makanan itu sejuk 
  •  Panaskn makanan setelah sejuk. Jangan makan makanan yang telah sejuk selama lebih 4 jam. Makanan perlu dipanaskan smpai mendidih 
  •  Elakkan letak senduk nasi dalam periuk kerana pemegang senduk mungkin ada bakteria dari peluh di tangan kita... 
  •  Elakkan telur separuh masak sebsb mngandungi banyk bakteria yang boleh mnyebabkn demam panas dan kekejangan otak 
  • Pastikn telur dibasuh sebelum digunakan 
  • Makanan sejuk beku seperti nuget, ayam, daging burger perlu di goreng terus slps dkluarkn dr peti sejuk beku. Jangan biar makanan berada pada suhu bilik kerana mngundang bakteria. Pastikn goreng dalam minyak yang betul-betul panas 
  • Pastikan tukang masak bersih semasa memasak sebab 95% penyakit berjangkit dalam rumah berpunca dari tukang masak..tu Sebab orang berniaga kena ambil suntikan vaksin untuk elak dijangkiti pnyakit dan menyebarkan kepada orang lain 
  • Pastikn makanan n minuman dalam tin dibasuh dahulu sblm digunakan untuk elakkn kencing tikus 
  • Jika makan di kedai, pastikan basuh or lap sudu yang nk digunakan terlebih dahulu, jangan gunakan sabun tongkol yg disediakn kedai makan...sebaiknya gunakan pencuci cecair or x salah kalau bawa kemana2 pencuci tangan bersama kita..sekarang banyak penyakit berjangkit berpunca dari makanan. 
  •  Khasnya ayam golek..pastikan ayam tu panas...jangan beli kalau ayam dah sejuk or yg dah siap dipotong... 
  • Pastikan papan pncincang ayam drpd plastik...kalo kayu jgn mkn sb serbuk kayu mgkin melekat pd ayam n daging yg dicincang 
  • Pastikn mknn yg dibungkus dgn polisterin perlu dilapikkan dgn plastik utk elakkan pengaktif sel2 kanser yg terdpt pd polisterin

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen. Jangan serik untuk singgah lagi ke blog ini

Popular Posts

CADANGAN SUPLEMEN UNTUK SEMUA MASYARAKAT

Anti – Aging
Vivix

Anti- Oxidant

Carotomax,Vitamin C, Vitamin E, Vivix

Asma, Sinus (Resdung),Alergik, (Gegata), Ekzema
Alfalfa,Vitamin B Complex, Vitamin C { ( + Herbal Blend) untuk Ekzema}

Set Menyusu
Vita-Lea,Vitamin B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP, Ostematrix, Omega Guard, PD

Kesihatan Kanak-kanak
Chewable Vita-Lea, Chewable Vitamin C, Omega Guard, Mealshake

Set Pantang
Vita-Lea,Vitamin B- Complex, Vitamin C, Zinc, Vitamin E, ESP,

Set Diabetis
GLA – Complex, Vitamin C, Vivix, Zink, CoQ Health, Vitalea, ESP

Set Gout
PD, Omega Guard, Alfalfa

Set Penggiat Imun
Nutriferon, Vivix, Vit C, coQ Health

Set Darah Tinggi
Omega Guard, CoQ Health, Garlic

Kesihatan Lelaki
Vita– lea, Vitamin B – Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix, Omega Guard, PD

Wanita Mengandung
Vita– Lea, Vitamin B- Complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard

Rawatan Kulit
Vitamin B – Complex, Vitamin C, Vitamin E, ESP, Ostematrix, Vivix

Set Pengurusan Berat
Lecithin, Cinch Shake Mix, Cinch Energy Tea Mix

Individu Yang Tidak Meminati Tablet atau kapsul
Mealshake, Cinch, ESP, Vivix, Nutriferon

Search