Kafein : Walaupun
kebanyakan kajian menunjukkan bahawa pengambilan kafein dalam jumlah
yang sederhana adalah OK, namun sebahagian wanita mengandung yang
mengambil kafein menunjukkan bahawa pengambilan kafein mungkin berkaitan
dengan keguguran . Cuba elakkan kafein semasa trimester pertama untuk mengurangkan kemungkinan keguguran . Sebagai peraturan umum, kafein harus dihadkan kepada kurang daripada 200 mg sehari semasa mengandung. Kafein adalah diuretik, yang bermakna ia membantu menghapuskan cecair dari badan. Ini boleh menyebabkan air dan kehilangan kalsium. Ia adalah penting bahawa anda minum banyak air, jus, susu dan bukannya minuman berkafein. Beberapa
penyelidikan menunjukkan bahawa jumlah kafein yang besar yang dikaitkan
dengan keguguran, kelahiran pra-matang, berat lahir yang rendah, dan
gejala penarikan balik pada bayi. Perkara yang paling selamat adalah untuk menahan diri dari mengambil kafein dalam kuantiti yang berlebihan.
Telur mentah: telur mentah atau mana-mana makanan yang mengandungi telur mentah harus dielakkan kerana potensi pendedahan kepada salmonella. Beberapa
kuah Caesar buatan sendiri, mayonis, ais krim buatan sendiri atau
kastard, dan sos Hollandaise boleh dibuat dengan telur mentah.
Kerang-kerangan mentah: Kebanyakan
penyakit yang dibawa oleh makanan laut disebabkan oleh kerang-kerangan
yang kurang masak, yang termasuk tiram, kepah, dan kupang . Memasak
membantu mencegah sesetengah jenis jangkitan, tetapi ia tidak
menghalang jangkitan yang berkaitan dengan alga yang dikaitkan dengan
ombak merah. Kerang mentah menimbulkan kebimbangan untuk semua orang, dan mereka harus dielakkan sama sekali semasa mengandung.
Keju lembut: Keju lembut mungkin mengandungi bakteria dipanggil Listeria yang boleh menyebabkan keguguran . Listeria
mempunyai keupayaan untuk menyeberangi plasenta dan boleh menjangkiti
bayi yang membawa kepada jangkitan atau keracunan darah, yang boleh
mengancam nyawa. Anda
perlu untuk mengelakkan keju lembut seperti: Brie, keju Camembert,
Roquefort, Feta, Gorgonzola dan keju gaya Mexico yang termasuk queso
BLANCO dan fresco queso, melainkan mereka yang dengan jelas menyatakan
bahawa mereka yang dibuat dari susu pasteur. Semua keju lembut yang diimport bukan dibuat dengan susu pasteur adalah selamat untuk dimakan.
Sayur-sayuran yang belum dicuci: Ya, sayur-sayuran adalah selamat untuk dimakan dan ia amat penting bagi membekalkan zat kepada badan.Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk memastikan mereka dibasuh untuk mengelakkan pendedahan yang berpotensi untuk TOXOPLASMOSIS . TOXOPLASMOSIS boleh mencemarkan tanah di mana sayur-sayuran telah ditanam.
Gula :
Pengambilan gula yang berlebihan semasa mengandung boleh menyebabkan
komplikasi seperti kandungan gula yang tinggi di dalam darah semasa
mengandung. Ia juga boleh menyebabkan risiko saiz bayi besar dan
menyebabkan sukar untuk bersalin normal.
Bolehkah memakan durian semasa mengandung?
Walau bagaimanapun, seorang wanita yang hamil hendaklah makan durian dalam jumlah yang sedikit kerana buah ini mengandungi banyak gula dan karbohidrat – dua ulas yang bersaiz sederhana mengandungi kira-kira 60 kalori. Durian adalah dalam kumpulan makanan yang mengandungi glisemia tinggi, oleh sebab itu, adalah baik untuk menghadkan pengambilannya semasa kehamilan. Mereka yang mempunyai diabetis kehamilan hendaklah mengelakkan diri daripada makan durian kerana kandungan gulanya yang tinggi.
Beberapa orang penyelidik telah menekankan faedah sulfur organik dan triptofan yang terdapat dalam durian. Sebatian-sebatian ini mengandungi kesan antioksida. Ia juga mengandungi ciri-ciri antimikrob, antibakteria dan antikulat yang baik untuk kehamilan.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih kerana meninggalkan komen. Jangan serik untuk singgah lagi ke blog ini