Followers

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan


Sunday, October 26, 2014

MINUM AIR SOYA TAK BAIK UNTUK BADAN?



 Assalamualaikum...hai bloggers...

Orang barat sering mengwar-warkan kebaikkan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar kacang soya terbesar di dunia),namun sebenarnya soya dapat mengurangkan tahap kesuburan lelaki dan wanita. Selain itu soya boleh meningkatkan risiko kanser payudara,kanser ovari,kanser prostat serta melemahkan otak dan tulang kerana soya mengandungi hormon estrogen yang sama dengan estrogen pada orang perempuan.

Soya juga mengandungi phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium,magnesium dan zink yang penting untuk badan terjejas. Tahukah anda minuman kegemaran Rasullullah S.A.W adalah susu kambing.


PENJELASAN

1.Kenala tau perbezaan shaklee dan minuman soya lain di pasaran. Hanya bila ia adalah genetically altered.... Ade pihak bukan kerajaan  yang buat kajian apabila bekalkan soya yang baik, kesihatan penghidap kanser makin bertambah baik. Rasenya mencecah 35% berkembang dan menyelamatkn mereka dari mati akibat kanser..

2. Memang la soya bukan makanan sunnah, Tp setahu sy soya tak pernah pulak disebut dlm mana2 ayat quran atau hadis sbgai makanan yg memudaratkan? Semua makanan Allah cipta ada kebaikannya, cuma jgn terlebih mkn je. Melainkan yg memang dh sebut dlm ayat quran, memang makanan tu haram. Sy x ingt ayat berapa surah albaqarah tp ayat tu ckp mknn yg haram pn sebenarnya ada kebaikannya, tp keburukannya melebihi kebaikan sbb tu ianya diharamkn. Sbb tu logik je org jd kan khinzir dan arak sbg ubat. Tp kita xnk lah kn ubat dr yg haram, yg halal kn ada. :)

3.UZAR pernah ulas bende ni dalam IKIM masa mggu raya aritu...dia kata mknn yg disebut dlm Al-Quran tu yg jadi amalan nabi adalah mknn yg dekat dgn nabi. Tp xde masalah kalo amik supplemen dari sumber yg baik, halal dan dah buat thorough research sbb sebenarnya setiap yg Allah jadikan tu mmg ada kebaikan dan kelebihannya. --- ni respon UZAR bila ada org tanya patut ke beli supplemen luar negara keluaran org bkn Islam, yg mahal tp mmg bagus dari segi kajian dan hasilnya.

4.bukan org barat yg start guna soya utk kebaikan kesihatan, tp org timur. sebab kes kanser lebih rendah belah sini berbanding belah sana. ini mmg terbukti dlm research. yg jadikan popular mmg org barat sbb itu kerja diaorg, kasi glamer segala mak nenek benda.

5.Jangan makan nasi.. Esp nasi lemak.. Khurafat haha (HAHAHHAHA-tumpang gelak)

6.setiap perkara tu kena bersederhana...kita tak cakap kalau dah makan ESP, tak payah amek madu,kurma,susu kambing dan makanan sunnah yang lain...malah ada jek customer saya yang saya suruh campur sekali ESP+susu kambing......tak jadi masalah...kadang-kadang, memang ada orang2 yang saja manipulate fakta yang berkaitan dengan Islam....:-)

7.saya suka amik esp + susu kambing mmg sgt2 best..semua ciptaan Allah ada nikmatnya..cuma kita sahaja yang perlu berfikir..even nyamuk ciptaan Allah swt pun ada nikmatnya.

8.Adik saya(dia doctor) ckp soya mmg ada hormon tu tp terlalu sikit.takkan efek hormon kita pun.

9.Lynn tak pasti if blogger ni ahli shaklee dalam group ni or tak tapi debate dia tentang Soya meyakinkan. :)

http://mamaqaireen.blogspot.com/2012/02/soya-buruk-atau-orang-kita-yang-buruk.html

10.boleh baca ni jugak


http://ourkizuna.blogspot.com/2011/11/kacang-soya-baik-atau-bahaya.html

11.sy pn da start shake esp+susu kambing..sbnrnya minda bgsa kita ni..suka mbanding2kn smpai xleh beza yg mn baik & buruk.pokok pgkalnya hati..if nk ikut sunnah,cmpurje esp&susu kambing..blend dgn kurma..

12.Lain kali kalo ade orang ckp macam ni..


Oh ye ke.. Bak meh paper or scientific evidence yg kate soya tak bagus? Boleh bagi?
Satu lagi macam amie, kak cery tulis tu..ustaz UZAR nye statement tu.. Bak meh nas , hadis or dalil kate soya tak bagus.. Ckp soya tak bagus..sama macam menghina kejadian Allah juga.. mencipta sesuatu yg sempurna ;) pandai2 wat hukum sendiri
13.Rasulullah SAW bersabda: "Apa yang dihalalkan oleh Allah dalam Kitab-Nya adalah halal dan apa yang diharamkan Allah di dalam Kitab-Nya adalah haram, dan apa yang didiamkan (tidak diterangkan), maka barang itu termasuk yang dimaafkan". (riwayat Ibnu Majah dan al-Tarmidzi).

14.Rasulullah SAW bersabda: "Apa yang dihalalkan oleh Allah dalam Kitab-Nya adalah halal dan apa yang diharamkan Allah di dalam Kitab-Nya adalah haram, dan apa yang didiamkan (tidak diterangkan), maka barang itu termasuk yang dimaafkan". (riwayat Ibnu Majah dan al-Tarmidzi).

15.ye betul sangat tu :) yang penting sebagai distributor..jangan panic... kalo kita tak confident.. berdiam diri lebih baik..tapi lepas tu kite buat study, discuss macam ni.. so in future bila ade lagi yang buat propa..

minta evidence dan sebagainya..dan terangkan why soya dalm ESP the best.. 7 criteria pilih soya kne tahu.. key point ttg soya..
 isoflavones, phytoestrogen (daidzen, genistin)bila ada ilmu di dada insyaAllah nak membidas propa orang lebih mudah..plus yang chiklee shareRasulullah SAW bersabda: "Apa yang dihalalkan oleh Allah dalam Kitab-Nya adalah halal dan apa yang diharamkan Allah di dalam Kitab-Nya adalah haram, dan apa yang didiamkan (tidak diterangkan), maka barang itu termasuk yang dimaafkan". (riwayat Ibnu Majah dan al-Tarmidzi).

Sumber: Secret group MamaFaiz

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen. Jangan serik untuk singgah lagi ke blog ini

Popular Posts

CADANGAN SUPLEMEN UNTUK SEMUA MASYARAKAT

Anti – Aging
Vivix

Anti- Oxidant

Carotomax,Vitamin C, Vitamin E, Vivix

Asma, Sinus (Resdung),Alergik, (Gegata), Ekzema
Alfalfa,Vitamin B Complex, Vitamin C { ( + Herbal Blend) untuk Ekzema}

Set Menyusu
Vita-Lea,Vitamin B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP, Ostematrix, Omega Guard, PD

Kesihatan Kanak-kanak
Chewable Vita-Lea, Chewable Vitamin C, Omega Guard, Mealshake

Set Pantang
Vita-Lea,Vitamin B- Complex, Vitamin C, Zinc, Vitamin E, ESP,

Set Diabetis
GLA – Complex, Vitamin C, Vivix, Zink, CoQ Health, Vitalea, ESP

Set Gout
PD, Omega Guard, Alfalfa

Set Penggiat Imun
Nutriferon, Vivix, Vit C, coQ Health

Set Darah Tinggi
Omega Guard, CoQ Health, Garlic

Kesihatan Lelaki
Vita– lea, Vitamin B – Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix, Omega Guard, PD

Wanita Mengandung
Vita– Lea, Vitamin B- Complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard

Rawatan Kulit
Vitamin B – Complex, Vitamin C, Vitamin E, ESP, Ostematrix, Vivix

Set Pengurusan Berat
Lecithin, Cinch Shake Mix, Cinch Energy Tea Mix

Individu Yang Tidak Meminati Tablet atau kapsul
Mealshake, Cinch, ESP, Vivix, Nutriferon

Search