Followers

DISCLAIMER

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan


Saturday, August 17, 2013

JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE

Bilakah waktu pengambilan vitamin yang sesuai?

Tahukah anda kalau ambil semua sekaligus.. kesannya juga akan berbeza dengan mereka yang mengambil mengikut masa yang disyorkan.. Kenapa?... kerana ada kesan kat kadar penyerapan.. kebiasaannya saya akan memberikan jadual makan kepada customer2 saya supaya anda tidap silap makan


peraturan yang asas...

VITAMIN LARUT AIR (B dan C) :
Seeloknya diambil bersama segelas air

VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) :
Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.

Ostematrix (Kalsium) :
Seeloknya diambil sebelum tidur bersama segelas susu
*APA YANG TAK DIGALAKKAN :
Elakkan pengambilan Alfafa bersama Vitamin E kerana akan mengganggu penyerapan vitamin E
Vitalea tidak boleh diambil bersama Ostematrix dan mana-mana produk tenusu
Berikut adalah jadual pemakanan Vitamin Shaklee yang asas:
 Sebelum breakfast (alas perut)
ESP/ Mealshakes / Cinch / Performance Drink/ Collagen (nak combine semua pun boleh)
Selepas breakfast :
B Complex, Vita C, Vitalea, Advance Joint Health Tablet

Morning tea break: (pilihan kalau sebelum breakfast tak sempat)
Minum segelas ESP (Kalau tiada ESP..boleh gantikan dengan Cinch Shake/ MealShake) atau nak digabungkan semua sekali, Zink

Selepas Lunch :
Alfalfa ( 3-6 biji) * yg ni ikut badan masing..sebab ada yang mkn 2 pg,2 ptg,2mlm..ada plak yg 3 pagi..3 ptg...Lecithin (2-3 biji), Garlic, Ostematrix (2biji), Carotomax

Afternoon teabreak :
Minum segelas ESP (pilihan)

Selepas Dinner :
Yang jenis berkapsul~Lecitin/Omega Guard/Alfafa (Jika Ada)

Sebelum tidur :
Ostematrix (2biji), herblax (digalakkan ambil sewaktu hujung minggu kerana ia melawas), Vita E (1biji), Vivix(1 sudu kecil), Collagen (kalau  belum ambil pagi) dan GLA Complex (ambil time period)

* Jadual ni flexible yer.. bergantung kat individu masing2. ..cuma nasihat saya..... jangan mkn semua sekaligus...dan pastikan sehari pengambilan air putih adalah sebanyak 2liter sehari.. sebab tu saya pecah2kan ikut timenyer..

* utk pengambilan vitamin selain dari di atas.. insyaAllah saya akan berikan jadualnya ikut keperluan anda ...


Macam saya...sekiranya anda dah lama stop bfeeding..anak dah besar..tapi vitamin seperti B Complex, Vita C, GLA Complex , Carotomax, ESP (soy protin) memang tak boleh skip..wajib hari2..... Ostematrix (cal/mag) pula saya hanya makan pada weekend je ..

Vitalea, Zinc, Omega, saya mkn seminggu 2-3x je..tidak hari2....lecitin pun kadang2 bila rasa perut mcm boroi ..hehe....yerlah..dah namapun makanan tambahan..ianya menampung mana2 kekurangan yang diperlukan badan.. ianya bukan makanan asas, tak perlu makan sehari sampai berpuluh biji......kita tetap harus mendapatkan makanan sebenar...
ni baru sebahagian...kalau anda ada sebarang persoalan, saya sedia menjawabnya... 

SYIKIN, Shaklee ID: 919352 | donatcoklat@gmail.com| 0197905220| |FB:Syikin Hashim       
    Page AlyaSofiya Your Health Buddy

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana meninggalkan komen. Jangan serik untuk singgah lagi ke blog ini

Popular Posts

CADANGAN SUPLEMEN UNTUK SEMUA MASYARAKAT

Anti – Aging
Vivix

Anti- Oxidant

Carotomax,Vitamin C, Vitamin E, Vivix

Asma, Sinus (Resdung),Alergik, (Gegata), Ekzema
Alfalfa,Vitamin B Complex, Vitamin C { ( + Herbal Blend) untuk Ekzema}

Set Menyusu
Vita-Lea,Vitamin B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP, Ostematrix, Omega Guard, PD

Kesihatan Kanak-kanak
Chewable Vita-Lea, Chewable Vitamin C, Omega Guard, Mealshake

Set Pantang
Vita-Lea,Vitamin B- Complex, Vitamin C, Zinc, Vitamin E, ESP,

Set Diabetis
GLA – Complex, Vitamin C, Vivix, Zink, CoQ Health, Vitalea, ESP

Set Gout
PD, Omega Guard, Alfalfa

Set Penggiat Imun
Nutriferon, Vivix, Vit C, coQ Health

Set Darah Tinggi
Omega Guard, CoQ Health, Garlic

Kesihatan Lelaki
Vita– lea, Vitamin B – Complex, Vitamin C, Vitamin E, Ostematrix, Omega Guard, PD

Wanita Mengandung
Vita– Lea, Vitamin B- Complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix, Omega Guard

Rawatan Kulit
Vitamin B – Complex, Vitamin C, Vitamin E, ESP, Ostematrix, Vivix

Set Pengurusan Berat
Lecithin, Cinch Shake Mix, Cinch Energy Tea Mix

Individu Yang Tidak Meminati Tablet atau kapsul
Mealshake, Cinch, ESP, Vivix, Nutriferon

Search